"Almanya"

Almanya’da Her Üç Kişiden Biri Yabancı Düşmanı Tutumlara Sahip

Almanya’da Müslüman karşıtlığı yükselişte. Ülkede aşırı sağcı tutumları ölçen bir araştırma; İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve aşırı sağ hakkında alarm verici sonuçları ortaya koydu.

@Shutterstock değişiklikler: Perspektif

2002 yılından bu yana Alman toplumundaki otoriter ve aşırı sağcı tutumları inceleyen “Leipzig Otoriteryanizm Araştırması”nın yeni sonuçları yayınlandı. Leipzig Üniversitesinde  Oliver Decker ve Elmar Brähler’in öncülüğünde Almanya’daki otoriter ve aşırı sağcı tutumların gelişimini inceleyen çalışmanın sonuçları ülkede diktatörlüğü savunan, yabancı düşmanı fikirlere sahip olan ya da nasyonal sosyalizmi destekleyen insanların sayısında artış olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın sonuçları “Otoriteye Kaçış” (Alm. “Flucht ins Autoritäre”) başlığıyla yayınlandı.

Almanya’da Yabancı Düşmanı Tutumlarda Artış

Ortaya çıkan sonuçlar hakkında açıklamada bulunan araştırma koordinatörü Dr. Oliver Decker, “Yabancı düşmanlığı Almanya genelinde giderek artıyor.” dedi. Araştırmaya göre Almanların yüzde 36’sı yabancıların Almanya’ya sosyal devleti kullanmak için geldiğini düşünüyor. İş imkânlarının azalması durumunda yabancıların geldikleri ülkelere geri gönderilmesini isteyenlerin oranı yüzde 26. Almanya’nın “yabancılaştığını” düşünenler ise yüzde 37’lik orana sahip.

Araştırmanın bir diğer sonucu ise, aşırı sağcı tutumlara sahip olanların tercih ettiği partilere dair. Sonuçlara göre aşırı sağcı görüşleri destekleyenlerin yüzde 19’u CDU/CSU’yu, yüzde 10’u SPD’yi, yüzde 5’i FDP’yi, yüzde 1’i Yeşiller’i, yüzde 7’si Sol Parti’yi, yüzde 4’ü NPD’yi, yüzde 34’ü ise AfD’yi seçeceğini belirtti.

Müslümanlardan Rahatsız Olanların Sayısı Arttı

Araştırmaya göre ülkede Müslüman düşmanlığında da bir artış söz konusu. Ankete katılanların yüzde 44’ü Müslümanların Almanya’ya göçünün yasaklanması gerektiğini düşünürken, Müslümanlar yüzünden kendisini “yabancı” hissedenlerin oranı yüzde 56. Bu oranın 2016’da yüzde 50, 2014’te ise yüzde 45 olduğu biliniyor.

Sonuçlar, Almanya’da Sinti ve Roman azınlığına yönelik olumsuz tutumlarda da artışı ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 49’u Sinti ve Roman azınlığın şehirlerden kovulması gerektiğini, yüzde 56’sı ise bu gruptan birileriyle aynı muhitte yaşamaktan rahatsız olduğunu ifade etti.

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarına ülke genelinden tepkiler de gecikmedi. Ayrımcılık karşıtı çalışmalar yapan kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve siyasetçiler, sonuçları “alarm verici” olarak nitelerken Alman Sinti ve Romanlar Merkez Konseyi Başkanı Romani Rose, Roman karşıtı kilişelerin toplumun merkezine kadar işlediğini belirtti.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir Altaş da, araştırma sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada söz konusu düşmanca tutumların daha fazla taraftar topladığını ve toplumu tehdit ettiğini ifade etti. Siyasetin ve sivil toplumun bu ters yönlü gelişmeye hem sözlü hem de fiilî olarak müdahalede bulunması gerektiğini belirten Altaş, “Bugün ihtiyacımız olan, net sözcüklerin kullanılması ve kamuoyuna net mesajların verilmesi, aynı zamanda da basiretli ve birleştirici bir siyasetin takip edilmesidir.” dedi.

2002 yılından beri Elmar Brähler ve Oliver Decker’in gözetiminde gerçekleştirilen araştırma, önceleri “Orta (Merkez) Araştırmaları” (Alm. “Mitte-Studien”) olarak isimlendiriliyordu. İki senede bir gerçekleştirilen temsilî araştırma 2006-2012 yılları arasında SPD’ye yakınlığıyla bilinen Friedrich-Ebert Vakfı tarafından, 2016 yılında ise Otto-Brenner Vakfı ve Rosa-Luxemburg Vakfı tarafından desteklendi. 2018 yılından beri araştırmanın adı “Leipzig Otoriteryanizm Araştırması” olarak geçiyor. Bu sene araştırma Heinrich-Böll Vakfı ve Otto-Brenner Vakfı tarafından desteklendi. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler