"Fransa"

Fransa Müslümanları Kongresi’nde “Birliktelik” Vurgusu

Fransa'nın başkenti Paris'te 11 İslami kuruluşun temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Fransa Müslümanları Kongresi'nde "birliktelik" vurgusunda bulunuldu.

11 Aralık 2018 admin
@ Facebook değişiklikler: Perspektif

Fransa’nın başkenti Paris’te, ülkedeki belli başlı İslami kuruluşların katılımıyla Fransa Müslümanları Kongresi gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yıl sonunda açıklaması beklenen “Fransa İslamı” projesi öncesi düzenlenen kongrede, ülkedeki Müslümanların temsili ile ilgili atılması düşünülen adımlar tartışıldı. Ayrıca gündemdeki konular arasında hükümetin din ve devlet işlerini birbirinden ayıran 1905 Laiklik Yasası’nda yapmayı planladığı değişiklikler de yer aldı.

Kongrenin açılış konuşmasını Île-de-France Bölgesi Başkanı Valerie Pecresse gerçekleştirirken, kapanış konuşmasını ise İçişleri Bakanı Christophe Castaner yaptı. Yaklaşık 400 davetlinin yer aldığı kongrede İslami kuruluşların temsilcileri, ülkedeki Müslümanların daha iyi temsil edilmesi adına düşüncelerini paylaştı.

Kongre Sonrası Yayınlanan Bildiride “Birliktelik” Vurgusu

Kongre sonrasında yayınlanan bildiride ise Fransa’daki Müslümanların birliğine vurgu yapıldı. Katılımcılar, Fransa’da yeni ibadet yerlerinin oluşturulması, finansmanı ve din görevlilerinin eğitimi için Fransa İslam Konseyi’nin (CFCM) daha da güçlendirilmesi yönünde hemfikir olduklarını kaydetti. Ayrıca bildiride, bölgelerde Müslümanlar Konseyleri’nin oluşturulması konusuna da dikkat çekilirken yine bölgeler düzeyinde İmamlar Konseyi ile Hastane ve Hapishanelerde Çalışan Din Görevlileri Konseyi oluşturulmasının kararlaştırıldığı aktarıldı.

“İslamofobi İle Mücadele Edilmeli”

Yayınlanan bildiride Fransa’nın laik bir ülke olduğuna dikkat çekilirken hükümet ile, herkesin inanma ya da inanmama ve ibadet etme hürriyetinin garantisi laiklik yasası çerçevesinde yapıcı bir diyaloğa bağlı olunduğuna değinildi. Ayrıca ülkedeki Müslümanlara yönelik her türlü şiddet ve nefret söylemleri de en sert ifadelerle kınandı. “Müslüman karşıtı eylemler ve İslamofobik söylemlere karşı ülkemizin adaletine güvenerek ve provokasyona hiç yer vermeden mücadele edilmelidir.” ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, Fransa’da İslami kuruluşların finansmanı ve bağımsızlığının sağlanması için temmuz ayında Müslüman Dininin Finanse Edilmesi ve Desteklenmesi Derneği’nin (AFSCM) kurulduğu hatırlatıldı. Fransa’daki camilerin de gençleri aşırılık yanlısı ideolojilerden korumak için büyük mücadele gösterdiği, ayrıca Fransa’daki tüm vatandaşlara huzurlu, sakin ve umutlu bir mesaj sunduğu aktarıldı.

11 Müslüman Kuruluşunun İmzası Yer Aldı

Bildiride CFCM ile birlikte; Paris Büyük Camii Ulusal Federasyonu (FNGMP), Fransa Camileri Birliği (UMF), Fransa Müslüman Federasyonu, Fransa Müslümanları Birliği (RMF), Fransa Türk Müslümanları Koordinasyon Komitesi (CCMTF), Millî Görüş Fransa İslam Konfederasyonu (CIMG), Fransa Müslümanları Ulusal Federasyonu (FNMF), Afrika İslami Dernekleri Federasyonu, Komorlar ve Batı Hint Adaları (FFAIACA), Reunion Saint-Denis Büyük Camisi (AISD), Fransa Müslümanları (MF), İnanç ve Uygulama Federasyonu ile Tebliğ Federasyonu temsilcilerinin imzaları yer aldı.

Cumhurbaşkanı Macron, şubat ayında Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği mülakatta, başta CFCM olmak üzere ülkede Müslüman örgütlerini yeniden yapılandıracaklarını ve onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlar getireceklerini açıklamıştı. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler