"BM"

BM Küresel Göç Anlaşması Fas’ta İmzalandı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözleşmenin göçmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadelede yol haritası olacağını belirtti.

11 Aralık 2018 admin

Birleşmiş Milletler’e (BM) üye ülkelerin hazırladığı “Küresel Göç Anlaşması” Fas’ta imzalandı.

BM‘ye üye 150’den fazla ülkenin katıldığı Küresel Göç Anlaşmasına ilişkin uluslararası konferans, Fas’ın Marakeş kentinde gerçekleştirildi. Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, yaptığı açıklamada, BM Küresel Göç Sözleşmesi’nin çoğunluğun oyuyla kabul edildiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de sözleşmenin göçmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadelede yol haritası olacağını belirtti. Yasal olarak bağlayıcı olmayan bu anlaşmanın uluslararası iş birliği için bir çerçeve niteliğinde olduğunu ifade eden Guterres, anlaşmanın göçmenlere insan haklarından yararlanma imkanı vereceğini söyledi. Guterres, “Bu anlaşma, sayıları 260 milyona ulaşan dünyadaki göçmenlerin yarısını teşkil eden ve zor şartlarda yaşayan mülteci kadın ve genç kızların sesi olacak.” dedi.

18 Yılda 60 Bin Göçmen Hayatını Kaybetti

Düzensiz göç nedeniyle can kayıplarının da arttığına işaret eden Guterres, 2000 yılından bu yana yaklaşık 60 bin göçmenin hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

BM 73. Genel Kurul Başkanı Maria Fernanda Espinosa da imzalanan anlaşmanın, göçmenlerin vatandaşı olduğu, göç sırasında uğradığı ve göç ettiği ülkeler arasında iş birliğine olanak sağlayacağını dile getirdi. Son yıllarda artan göçmen hareketliliğinin, büyük oranda ölümlerle sonuçlandığına dikkati çeken Espinosa, bu anlaşmanın ülkelerin egemenliğine zarar vermediğini ve insan ticaretiyle mücadelede birtakım fırsatların önünü açacak uluslararası bir anlaşma olduğunu kaydetti.

10 Ülke Anlaşmayı İmzalamadı

Yasal bağlayıcılığı olmayan, göçmenler ve mültecilerle ilgili kuralları belirlemeyi hedefleyen Küresel Göç Anlaşması, insan hakları ve ulusal egemenlik başta olmak üzere ülkelerin göçle başa çıkmasına yardımcı olmak, göçmenlerin topluma entegre edilmesini geliştirmek ve tecrübe değişimini içeriyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in de hazır bulunduğu iki gün süren konferansta çeşitli hükumet ve devlet başkanları da konuşma yaptı.

Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Bulgaristan, Hırvatistan, ABD, Macaristan, Avustralya ve İsrail, sözleşmeyi imzalamayacaklarını duyurmuştu.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler