"AP seçimleri"

Fransa’da Son Anketten Aşırı Sağ Açık Ara Önde Çıktı

Fransa’da gerçekleştirilen bir anket, mayıs ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu Seçimleri'nde ilk sırayı Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağ partinin alacağını ortaya koydu.

Marine Le Pen @ AA© Raphael Lafargue @ değişiklikler: Perspektif

Son dönemde akaryakıt zamlarına karşı başlatılan sarı yeleklilerin eylemleriyle gündemde olan Fransa’da gerçekleştirilen anket, gösterilerin en çok Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağ partiye yaradığını ortaya koydu. Kamuoyu araştırma şirketi Ipsos tarafından gerçekleştirilen ankete göre aşırı sağ parti Ulusal Birliktelik (RN) 26 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu (AP) Seçimleri’nde açık ara ilk sırada yer alacak.

Katılımcılara “Yarın AP seçimleri olsa oyunuzu kime verirsiniz?” sorusu yöneltilirken, vatandaşların yüzde 24’ü Le Pen liderliğindeki RN’in ismini verdi. İktidardaki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi (LREM) ise ikinci sırada kaldı. LREM’e oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 18 olarak ölçüldü. 2017’nin haziran ayında düzenlenen genel seçimlerde ikinci sırayı alan merkez sağ parti Cumhuriyetçiler’in (LR) oy oranı ise yüzde 11’de kaldı.

Sol Partilerin Oylarında Büyük Düşüş

Anket, ülkedeki sol partilerin oy oranlarındaki düşüşü de gözler önünde serdi. Araştırmaya göre AP seçimlerinde hiçbir sol parti yüzde 10’u geçemeyecek. Buna göre Jean Luc Melenchon’un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa Partisi’nin oy oranı yüzde 9, Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi’nin oy oranı ise yüzde 8,5 olarak ölçüldü. Bir önceki dönem iktidarda yer alan Sosyalist Parti’de ise kan kaybının sürdüğü, AP seçimlerinde ancak yüzde 4,5 alabileceği aktarıldı. Avrupa Parlamentosu seçimleri 23-26 Mayıs 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler