"Almanya"

“Yeni İslam Din Dersi Düzenlemesi Özerklik İlkesine Aykırı”

Baden-Württemberg eyaleti okullarda verilen İslam din dersini yeniden düzenlemek istiyor. Bu amaçla “Sünni” bir kurul oluşturulması planırken, Kültür Bakanlığı düzenlemeye yönelik gerekli antlaşma taslaklarını sundu.

© Jannarong @ Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde İslam din derslerinin yeniden düzenlenmesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Eyalette 2006/2007 öğretim döneminden bu yana İslam din dersi model proje olarak uygulanıyor. 2018/2019 öğretim döneminde sona ermesi beklenen proje derse şu anda eyaletteki 93 okulda 6 bin 100 öğrenci katılım sağlıyor. Dersin içeriği ise DITIB, İslam Kültür Merkezleri Baden-Württemberg Teşkilatı (LVIKZ), Baden-Württemberg Müslüman Cemaati (IGBW) ve Almanya Bosnalılar İslam Birliği (IGBD) iş birliğinde organize ediliyor.

Model projenin süresini doldurmasıyla İslam din dersinin müfredat kapsamında düzenli bir ders olarak verilmeye devam edilmesi öngörülüyordu. Ancak eyalet yönetimi bu karardan vazgeçerek İslam din dersinin yeniden düzenlenmesini istiyor. Eyaletin Yeşiller partili (Grüne) Başbakanı Winfried Kretschmann bu amaçla kamu hukukuna tabi vakıf statüsünde Sünni bir kurul oluşturulmasını planlıyor.

Yeni Düzenleme Taslağı Tarafsızlık İlkesiyle Çelişiyor

İslam din dersinin yeniden düzenlenmesi amacıyla eyalet yönetimi İslami cemaatlerle temel ilkeler üzerine bir antlaşma imzalayacak. Oluşturulacak kurulun bünyesinde İslami cemaat temsilcilerinin yanı sıra eyalet ve cemaatler tarafından oybirliğiyle seçilen uzmanlar ve resmi temsilcilerin de bulunması öngörülüyor.

Eyalet yönetiminin antlaşma taslağı ve kuruluş tüzüğünü eyaletteki dinî birliklere sunduğu belirtildi. Bununla birlikte İslami cemaatler cephesinden konunun uzmanları taslağa şüpheyle yaklaşıyor. Taslakta İslami cemaatlerin yeterince dikkate alınmadığı, içeriğin dinî cemaatlerin özerklik, yani kendi kendini yönetme hakkını (Alm. Selbstbestimmungsrecht) ihlal ettiği ve eyalet yönetiminin tarafsızlık ilkesiyle çeliştiği belirtiliyor.

Dersin Finansesi İçin Onay Bekleniyor

Almanya’da hangi dinî inanca ait olursa olsun din dersleri ilgili dinî cemaatin sorumluluğunda veriliyor. İslam dersinin okullarda düzenli bir ders olarak yerleşmesi ve verilmesi ise ancak devlet ve islami cemaatler arasındaki iş birliği ile mümkün, zira devlet ders içeriğinin belirlenmesinde söz sahibi değil. Devletin bu konudaki görevi dersin okullarda verilmesini, dinî cemaatin de onayıyla birlikte dersi verecek olan öğretmenlerin atanmasını sağlamak ve masrafların karşılanması olarak tanımlanıyor.

Bununla birlikte İslam din dersinin müfredat dahilinde düzenli bir ders olarak verilebilmesi için dersin finansesi meselesinin açıklığa kavuşturulması bekleniyor. Ancak bununla ilgili olarak İslami cemaatler tarafından Baden-Württemberg Kültür Bakanlığına sunulan dilekçelere henüz cevap alınmış değil.

İslami cemaatlerin eyalet yönetiminin onayı ve kontrolünde geçici bir Sünni kurul kurulması fikrini kabul edip etmeyeceği ise henüz bilinmiyor. Kabul etmeleri hâlinde İslami cemaatlerin kendi kendilerini yönetme hakları kısıtlanmış olacak; ayrıca bu, Baden-Württemberg eyalet yönetimine göre eyaletteki İslam cemaati birliklerinin İslam din dersini verebilecek şartlara haiz olmadıklarının da bir kabulü anlamına gelecek. Bu da İslam din dersinin düzenli bir ders olarak okul müfredatına girmesini zora sokabilir.(mk,iq)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler