'Birleşmiş Milletler Açıkladı'

Dünyada İnsan Kaçakçılığı “Korkunç Boyutlara” Ulaştı

Birleşmiş Milletler insan ticaretine yönelik yeni bir rapor yayımladı. Yayımlanan rapora göre, insan kaçakçılığı mağdurlarının üçte birini çocuklar oluşturuyor. 

© aradaphotography @ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) “İnsan Ticaretine İlişkin Küresel Rapor 2018” başlıklı yeni bir rapor hazırladı. İnsan kaçakçılığının 2018 yılında “korkunç boyutlara” ulaştığının belirtildiği raporda, mağdurların üçte birini sadece çocukların oluşturduğuna dikkat çekildi. Raporda kaçakçıların genellikle kadınları hedef aldığı, mağdurların neredeyse dörtte üçünü kadınların oluşturduğu kaydedildi. Kaçırılan kız çocuklarının mağdur kadınlar içerisinde oranı ise yüzde 35. Bu açıdan kaçakçılık mağduru çocukların çoğunluğunu da kız çocukları oluşturuyor. 

Toplam 142 ülkeden alınan verilerle hazırlanan rapora göre, mağdurlar genellikle kaçırıldıkları ülkelerde cinsel istismara, dilencilik ya da benzeri işlerle birlikte angaryaya zorlanıyorlar. Mağdurlar ayrıca yasadışı işlerde çalıştırılma, zorla evlendirilme, organ kaçakçılığı veya pornografik materyallerin üretimi gibi kötü durumlarla da karşılaşabiliyorlar. Raporda, tespit edilen mağdurların yaş ve cinsiyet profillerindeki bölgesel farklılıklar da dikkat çekiyor. Batı Afrika’daki mağdurların çoğunluğunu çocuklar oluştururken, Güney Doğu Asya’da mağdurların eşit oranda kadın, erkek ve çocuklar olduğu bildirilmektedir. 

En Büyük Artış Asya ve Amerika’da

UNODC Genel Müdürü Yury Fedotov ise raporda belirtilen rakamlarla ilgili olarak önceki yıllarda rapor edilen ortalama mağdur sayısında dalgalanmaların gözlemlenmesine rağmen küresel eğilimin 2010’dan bu yana istikrarlı bir şekilde arttığını söyledi. Asya ve Amerika’nın en büyük artışın görüldüğü bölgeler olduğuna dikkat çeken Fedotov, bunun sadece verilerin tespiti ve raporlama yöntemleri ile değil mağdurların sayısında yaşanan artış ile de açıklanabileceğini ifade etti. 

Savaş Bölgelerinde İnsan Kaçakçılığı Artıyor

Özellikle bazı silahlı gruplar ve terör üyelerinin yeni savaşçılar elde etmenin yöntemi olarak insan kaçırdıklarını da hatırlatan Genel Direktör, ayrıca çatışma bölgelerinde kadınların kaçırılma sayılarının da arttığını aktardı. Fedotov ayrıca mağdurların korunması, suçluların adalete teslim edilmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılması noktalarında tüm ülkelerin bu raporun hazırlanması için teknik yardım ve işbirliğini güçlendirmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.(eg) 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler