UNHCR: Dünyada Zorla Yerinden Edilenler 68,5 Milyonu Buldu
Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği, zorunlu göçe yönelik yıllık raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre, tüm dünyada göçe zorlanan kişilerin sayısı 68.5 milyonu buldu.
Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) Küresel Trendler araştırması, yıllık “Zorunlu Yerinden Edilmeler” raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor, toplam 68 milyon 500 bin insanın savaş, şiddet ve zulüm dolayısıyla yurtlarından edildiğini gösteriyor. Bu da dünyada her iki saniyede bir kişinin bu sebeplerle göçe zorlanması anlamına geliyor. Bununla beraber, zorunlu göçe uğrayanlar sayısında ise geçtiğimiz yılda, bir önceki yıla göre ciddi artış yaşandı. 2016 senesinde toplam 300.000 artış gösteren zorla yerinden edilen göçmen sayısı, geçtiğimiz sene 2,9 milyon artarak 68,5 milyona ulaştı.
Şiddet, çatışma ve zulüm sonucu zorunlu göçe tabi tutulan bu insanların önemli bir bölümünü ise mülteciler oluşturuyor. Günlük ortalama 44,400 kişinin zorla yerinden edildiğini gösteren rapora göre, şiddet ve savaş ortamından dolayı ülkelerini terk eden sığınmacılar, geçtiğimiz sene zorunlu göçe tabi tutulanların yüzde 37’sini oluşturuyor. Toplamda 25,4 milyon kişinin sığınmacı olarak başka ülkelere geçtiğini hatırlatan rapora göre, bu mültecilerin 20 milyona yakını UNHCR’ın çalışma alanındayken, kalan 5,4 milyonluk kısmını ise Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’na (UNRWA) kayıtlı Filistinli mülteciler oluşturuyor. Toplam rakamın 40 milyonunu ise aynı nedenlerle kendi ülkeleri içerisinde göç etmek zorunda kalan insanlar oluşturuyor. 18 yaş altı çocuklar ise dünyadaki toplam mültecilerin yarısından fazlası oluşturuyor (%52).
Dünyadaki Mültecilerin Yüzde 68’i Beş Ülke Vatandaşı
Rapora göre ayrıca dünya çapındaki tüm mültecilerin üçte ikisinden fazlasını (yüzde 68) ise sadece beş ülkenin vatandaşları oluşturuyor. 2011’den beridir yaşadığı iç karışıklıklar dolayısıyla 6,3 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı Suriye, en fazla mülteci veren ülke konumunda. Bu ülke nüfusunun ayrıca 6,2 milyonu da aynı sebeplerden dolayı ülke içerisinde göç etmek zorunda kaldılar. Afganistan, Güney Sudan, Myanmar ve Somali’den gelen göçmenler ise Suriye’den gelenler ile birlikte toplam mülteci nüfusunun üçte ikisini oluşturuyorlar. Bu beş ülkeye ek olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yaşanan toplumsal kriz, geçtiğimiz sene 4,4 milyon kişinin ülke içerisinde göç etmesine neden oldu. Türkiye ise 3,5 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaparak en fazla sayıda mülteciyi barındıran ülke konumunda. Lübnan ise Suriye’deki kriz sonrası ülkeye gelen 1 milyona yakın mülteciyi ağırlamakla beraber, nüfusuna oranla en fazla sayıda mülteci bulunan ülke durumuna gelmiştir. Rapora göre her beş mülteciden dördü, terkettikleri ülkelerine komşu olan herhangi bir ülkeye sığınmaktadırlar.
Arakanlı Müslümanların Zulümden Kaçışı Sürüyor
Geçtiğimiz sene Rohingyalı Müslümanlara yönelik şiddet ve zulümün yaşandığı Myanmar’ı terk edenlerin sayısı ise bir önceki seneye göre iki katına çıkarak 1,2 milyonu buldu. Rapor, Rohingyalı Müslümanların hem vatanlarını terk etmek durumunda kaldığı hem de Bangladeş’te mülteci statüsünde bulunmaları ile ilgili olarak, bu insanların “uluslararası koruma”ya ihtiyaç duyduklarını belirtmektedir.
Raporda dikkat çeken bir diğer husus ise daha önceki yıllara göre 2017’de senesinde ülkelerine geri dönüş yapan göçmenlerin sayısındaki ciddi artış olmasıdır. Ülkelerindeki durumların iyileşmesine bağlı olarak 2015 senesinde geri dönüş yapan mültecilerin sayısı 200 bin iken, bu sayı geçtiğimiz sene 5 milyona ulaşmıştır. Yine de ülkelerine geri dönüş yapan bu insanların durumları, ideal şartların oldukça altındadır.(eg)