'FRANSA'

Sarı Yeleklilerin Gösterileri “Fransa İslamı” Projesini Erteletti

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıkladığı "Fransa İslamı" projesi, ülkede haftalardır devam eden sarı yeleklilerin gösterileri nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. 

Fransa’da yaklaşık 1 yıldır gündemde olan “Fransa İslamı” projesinin bir kaz daha ertelenmesi gündemde. Le Monde gazetesi, ülkede 17 Kasım’dan beri devam eden sarı yeleklilerin gösterileri ve sonrasında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başlattığı Büyük Ulusal İstişare görüşmeleri nedeniyle hükümetin birçok projeyi ertelemek zorunda kaldığını duyurdu. Ertelenenler arasında “Fransa İslamı” projesinin de olduğu aktarıldı. Daha önce 2018’in sonunda açıklanacağı kaydedilen projenin tam olarak ne zamana ertelendiği belirtilmezken hükümete yakın kaynakların mayıs ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu Seçimleri’nden sonrayı işaret ettikleri bildiridi. 

“Fransa İslamı” Projesi Uzun Süredir Ülkenin Gündeminde

Cumhurbaşkanı Macron, 2018’in Şubat ayında yaptığı açıklamada, başta Fransa İslam Konseyi (CFCM) olmak üzere ülkede Müslüman örgütlerini yeniden yapılandıracaklarını ve onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlar getireceklerini açıklamıştı. Proje için ilk olarak 2018’in Ramazan ayı işaret edilmiş, daha sonra ise bu tarih 2018’in sonuna çekilmişti.

Ayrıca hükümetin dini kuruluşların kontrolünü kolaylaştırmak için 1905 Laiklik Yasasını da değiştirmek istediği ortaya çıkmış, hükümetin yeni yasa tasarısıyla dini dernekleri 1901 Yasası kapsamından çıkararak, 1905 Dernekler Yasası kapsamına almayı öngördüğü kaydedilmişti. Bu değişiklikle valiliklerin dini kuruluşları kontrolünün de kolaylaştırılmasının amaçlandığı bildirilmişti.

Laiklik Yasasının Değiştirilmesi Tepki Çekti

Ancak hükümetin bu düşüncesine, ülkedeki dini kuruluşlar ise sıcak bakmıyor. Müslümanların en üst çatı örgütlenmesi Fransa İslam Konseyi Başkanı Ahmet Oğraş, Cumhurbaşkanı Macron’un, İslam konusunda Fransız halkını rahatlatmak istediğini, İslam anlayışı ve Müslümanları temsil eden örgütlere yeni düzenlemeler ve reformları ancak Müslümanların kendisinin getirebileceğini dile getirmişti. Laiklik yasasındaki değişiklikle Müslüman derneklerin 1901 Yasası’ndan 1905 Yasası’na geçişe zorlanmasının yanlış yorumlara açık bir düzenleme olduğuna da dikkat çekmişti. 

Fransa Protestan Federasyonu Başkanı François Clavairoly de valilikler tarafından yapılacak “kalite kontrol” uygulaması gibi bir adımın doğru olamayacağını söylemiş, Fransa’da İslami kurumların yeniden organizasyonunun, diğer dinlere zarar verme pahasına yapılmaması gerektiğini aktarmıştı. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler