'DOĞU TÜRKİSTAN'

13 Ülke 20 Farklı Şehirde “Uygur Türklerinin Yanındayız” Aksiyonu

Çin'in Uygurlara yönelik uygulamaları 13 ülkedeki 20 farklı şehirde Çin'in büyükelçilikleri ve konsoloslukları önünde okunacak bildiriyle protesto edilecek.

@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Çin‘in Uygur Türklerine yönelik baskıları, 13 ülkedeki 20 farklı şehirde Çin’in büyükelçilikleri ve konsoloslukları önünde okunacak bildiriyle protesto edilecek. İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) teşkilatının organize edeceği, 2,3 ve 5 Şubat tarihlerinde düzenlenecek gösterilerde, Çin’in uyguladığı politikalar protesto edilerek “Uygur Türklerinin yanındayız” mesajı verilecek.

IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, “Çin’deki Müslüman Uygur azınlığa Çin hükümeti tarafından sistematik şekilde zulmedilmektedir. Bu zulmü en sert biçimde kınıyor, uluslararası toplumu gerekeni yapmaya davet ediyoruz.” ifadesini kullandı. Çin’in “Sincan” olarak adlandırılan Doğu Türkistan bölgesinde insan hakları ihlalleri gerçekleştiğini belirten Ergün şunları kaydetti: “Bölgede eğitim ve asimilasyon kamplarında tutulan insan sayısının bir milyon olduğu tahmin edilmektedir. Burada insanlar dinlerinden dönmeye, kültürlerini terk etmeye ve ‘söz dinleyen uysal Çin vatandaşları’ olmaya zorlanmaktadır. Bu sistematik zulmü endişe ile takip ediyoruz. Uluslararası toplumun bu ağır insan hakları ihlallerine karşı sessizliğini korumasını ise hayal kırıklığı ile karşılıyoruz.”

Ergün, bağımsız kaynakların hazırladığı raporların oldukça açık olduğuna işaret ederek, “Çin, ‘Uygur sorununu kökünden halletme’ politikası uygulamaktadır. Kamplarda insanlar zorla ‘eğitime’ tabi tutulmaktadır. Aile fertleri birbirlerinden ayırılmakta, insanlar inançları sebebiyle takip edilmekte, hapse atılmakta ve işkenceye maruz kalmaktadırlar.” vurgusu yaptı.  Uluslararası topluma da çağrıda bulunan Ergün, “Uluslararası toplum artık bu zulmün adını koymalı ve Çin hükümetine yaptırım uygulamalıdır. İnsan hakları ticari ilişkilere kurban edilmemelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Protesto Bildirisinin Okunacağı Yerler

Açıklamaya göre, protesto gösterileri Melbourne (Avustralya), New York (ABD), Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Frankfurt, Münih (Almanya), Brüksel (Belçika), Saraybosna (Bosna-Hersek), Kopenhag (Danimarka), Den Haag (Hollanda), Oslo (Norveç), Viyana (Avusturya), Londra (İngiltere), Paris, Lyon, Marsilya, Strazburg (Fransa), Zürih (İsviçre) ve Stokholm’de (İsveç) düzenlenecek.

Etkinliğin yapılacağı gün ayrıca sosyal medyada #UygurlaraÖzgürlük (Almanca #FreiheitFürUiguren) etiketiyle görseller ve izlenimler de paylaşılacak.

“Zulüm Soykırım Aşamasına Gelmiştir”

Öte yandan bugün tüm IGMG’ye bağlı camilerde okunan cuma hutbesinde Doğu Türkistan‘da yaşanan zulme dikkat çekildi. Hutbede, Uygurların maruz kaldıkları zulümün 1930’lu yıllarda başladığına vurgu yapılırken, 1949 yılında Çin devleti tarafından işgal edilen Doğu Türkistan’da yaşananların son yıllarda âdeta soykırım aşamasına geldiği kaydedildi. Ayrıca Doğu Türkistanlı Müslümanların insan hak ve hürriyetleri, Çin devleti tarafından tüm dünyanın gözü önünde çiğnendiği, namaza toplanmak, oruç tutmak, din eğitimi, tesettür ve sakal gibi İslam’ın sembollerinin yasaklandığı aktarıldı.

Okunan hutbede şu ifadeler kullanıldı: “Çin rejimi, Müslümanlara yönelik takibatları sıklaştırmakta ve güvenlik güçleri marifetiyle evrensel hukuku ihlal etmektedir. Ayrıca, dini hayatlarını ve ibadetlerini kısıtlamak için, neredeyse her Müslümanın evine bir Çinli devlet memurunu yerleştirip dünyada bir benzeri bulunmayan uygulamayla aile mahremiyetine müdahale etmekte, insan onur ve haysiyetini ayaklar altına almaktadır. Müslüman isimleri değiştirilmeye zorlanmaktadır. Dinî kitap taşıyan ve evinde Kur’ân-ı Kerim bulunduranlar terörist suçlamasıyla itham edilmektedirler. “Eğitim kampı” olarak isimlendirilen imha kamplarına insanlar hapsedilmekte, tutuklulara zorla domuz eti yedirilmekte, içki içirilmekte ve aynı zamanda komünizm ideolojisinin propagandası yapılmaktadır.” (P,AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler