'İslamofobi'

Başörtülü Kadınlara Ayrımcılık: “Kimse Yanlarında Durmak İstemiyor!”

Fransa’da Müslüman iki kadın, başörtülü oldukları gerekçesiyle organizatör tarafından bit pazarına alınmadı. Görüntülerin sosyal medyada yayınlanması sonrası konuşan organizatör sözlerinin arkasında olduğunu söyledi. 

@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Fransa’da Müslüman iki kadın, R’éveil Derneği tarafından her yıl 1 Mayıs’ta düzenlenen bit pazarına başörtülü oldukları gerekçesiyle alınmadı. Sosyal medyada görüntüleri de yayınlanan olayda R’éveil Derneği Başkanı ve Organizatör Myriam Cattoire, başörtülü kadınlara pazarda yer vermeyi reddetti. Görüntülerde Cattoire’ın “Bayanlar sizi almayacağım boşuna sıraya girip zamanınızı kaybetmeyin.” İfadelerini kullandığı görülüyor. Genç kadınların bunun nedeni ile ilgili ısrarlı sorularına da “Çünkü ben öyle sitiyorum” cevabını veren organizatör, sorunun başörtüsü mü olduğu yönüneki soruya da “Evet” dediği duyuluyor. Organizatör kadın sözlerini daha da ileri taşıyarak, başörtüsünün pazarına zarar vereceğini iddia ediyor. 

“Pişmanlık Duymuyorum”

Görüntülerin sosyal medyada yayınlanması ile organizatör Myriam Cattoire’a tepkiler artarken, La Voix du Nord gazetesine konuşan Cattoire, sözlerinden dolayı hiçbir pişmanlık duymadığını ifade etti. Önceki yıllarda pazarda başörtülü kadınların da stant açtığını ve sürekli onlara ilgili kendisine şikayet gediğini iddia eden organizatör, bazı kişilerin onların yanında olmamak için standlarının yerini değiştirmek istediklerini ileri sürdü.

Sözlerinin bazı insanları kırdığını kabul eden ve daha önce hiç böyle bir tutum sergilemediğini kaydeden Cattoire, “Ama her neyse, ben büyük bir insan olarak sözlerimin arkasındayım. Biliyorum bu yasal değil. Ancak bir kez bişey dedimi onları tekrar ağıza döndürmenin imkanı yok.” ifadelerini kullandı. 

Şikayetçi Oldular

Myriam Cattoire’in sözleri sonrası konuşan mağdur kadınlar is büyük şok yaşadıklarını aktardılar. Cattoire’ın özür dilemediği, üstelik sözlerini savunduğunu kaydeden mağdur olan başörtülü kadınlar hukuki süreci başlattı. Cattoire hakkında, kökenleri, ve dini inançlarından dolayı kendilerine ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle şikayetçi oldular.

Öte yandan R’éveil Derneği’nden yapılan açıklamada, kurucu başkanları Myriam Cattoire’ın istifa ettiği duyuruldu.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler