'FRANSA'

Başörtülü Kadını Noel Pazarından Kovan Belediye Başkanına Soruşturma

Fransa’da Türk vatandaşı Zekiye Yıldırım’ı, stant açtığı Noel pazarından başörtülü olduğu gerekçesiyle kovduğu öne sürülen Belediye Başkanı Julien Bachard hakkında soruşturma başlatıldı.

@Shutterstock

Fransa’nın başkenti Paris’in kuzey banliyösü Saint-Gratien’de kurulan Noel pazarında stant açan Türk vatandaşı Zekiye Yıldırım’ı başörtülü olduğu gerekçesiyle kovduğu öne sürülen Belediye Başkanı Julien Bachard hakkında soruşturma açıldı. “Başörtüsünün rahatsızlık verdiğini” iddia edip Yıldırım’ın pazardan ayrılmasını isteyen Bachard hakkında “ırkçı ayrımcılık” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. 

“Ayrımcılığa Maruz Bırakıldım”

Zekiye Yıldırım, 30 Kasım’da meydana gelen olayda belediye başkanının kendisine “ya şapka takması ya da pazarı terketmesi” yönünde direktif verdiğini iddia etmiş, bunun üzerine pazarı terkettiğini aktarmıştı. Yıldırım daha sonra Saint-Gratien Belediye Başkanı hakkında, “kamu idaresinden sorumlu bir kişi tarafından dini inancı nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakıldığı” gerekçesiyle şikayetçi olmuştu. Ayrıca Cergy-Pontoise İdare Mahkemesi’ne de belediyenin standına erişimini engellediği gerekçesiye şikayet dilekçesi vermiş ve zararının karşılanmasını talep etmişti.

Konu ile ilgili Fransa İslamofobi İle Mücadele Derneği’nden(CCIF) yapılan açıklamada da belediye başkanının almış olduğu kararın kişisel özgürlüğün ihlali olduğuna dikkat çekilmiş, Yıldırım’ın toplum önünde küçük düşürüldüğüne vurgu yapılmıştı. CCIF ayrıca olayın karşı konulması gereken İslamofobik bir eylem olduğunu duyurdu.

İslamofobik Saldırılarda En Büyük Mağdur Kadınlar

Fransa’da İslamofobi İle Mücadele Derneği (CCIF), 2017 yılında Müslümanları hedef alan ırkçı eylemlerle ilgili yayınladığı raporunda, İslamofobik saldırılarda bir önceki yıla göre yüzde 20’den fazla azalma olduğunu duyurmuştu. 2017 yılında toplam 447 İslamofobik saldırı gerçekleştiği, bu saldırıların 39’unun fiziki saldırı, 58’inin ise nefret söylemi olduğu kaydedildi. Saldırıların çoğunluğunu konut, işyeri ve okullarda Müslümanların uğradığı ırkçı ayrımcılık oluştururken en büyük mağdurun ise başörtülü kadınlar olduğu kaydedilmişti.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler