'Fransa'

Başörtülü Kadından Macron’a: “Benim Çalışmamı Yasaklayan Genelge Yayınladınız”

Fransa’da sarı yeleklilerin gösterileri sonrası Cumhurbaşkanı Macron'un başlattığı müzakere toplantısına katılan Müslüman bir kadın, Fransa'daki başörtüsü yasakları nedeniyle çalışamadığını söyledi.

Youtube değişiklikler: Perspektif

Fransa’da sarı yeleklilerin gösterileri sonrası Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başlattığı müzakere toplantıları devam ediyor. Son olarak Bordeaux’da gerçekleştirilen toplantıya katılan başörtülü iki çocuk annesi bir kadın, Macron’a kamu kuruluşları ve özel sektördeki başörtüsü yasağını sordu.

Eşinden boşandığı ve maddi bir geliri olmadığını kaydeden başörtülü anne, Macron’a hitaben yaptığı konuşmada, “Ben tüm Fransızların cumhurbaşkanıyım’ diyorsunuz. Ben 2 çocuk annesi bir Fransızım. Boşandım. Hiçbir maddi gelirim yok. İş bulamıyorum, çünkü hükümet benim çalışmamı yasaklayan bir genelge yayınladı. Başörtü takmayı tercih ettiğim için hiçbir devlet kurumunda çalışma hakkım yok.” ifadelerini kullandı. Özel sektördeki başörtü yasağına da dikkat çeken Müslüman kadın, başörtüsü yasağının birçok özel şirket tarafından da uygulandığını hatırlattı.

Kamuda Başörtüsü Yasağını Savundu

Müslüman kadına cevap veren Cumhurbaşkanı Macron kamuda başörtüsü yasağını savundu. Memurların başörtüsü de dahil hiçbir dini simgeyi taşıyamayacağını söyleyen Macron, bunun devletin herkese eşit tutumu için gerekli olduğunu kaydetti. Başörtüsü yasağında hizmet alan ile veren ayrımı da yapan Emmanuel Macron, hizmetten yararlanan başörtülülere bir ayrımcılık yapılamayacağını söyledi. Ancak hizmeti verenlerin dini sembolleri kullanmasının yasak olduğunu hatırlattı. 

“Laiklik de Yasalar da Özel Sektörde Başörtüsünü Yasaklamıyor”

Ancak özel sektörde başörtüsünü yasaklayan hiçbir yasa olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, başörtüsünden dolayı işe alınmayan bir bayanın ayrımcılığa uğramış olacağını hatırlattı ve Fransa’daki yasalarda bunun suç olduğuna dikkat çekti. Ayrıca işe alımlarda ayrımcılığın önüne geçmek için hükümetin yeni bir çalışma içerisinde olduğunu da duyurdu. Ne laikliğin ne de yasaların başörtüsü takan kadınların özel sektörde çalışmasını yasaklamadığını, sadece yüzü kapatan giysilerin Fransa’da yasak olduğunu hatırlattı. 

Fransa’da başörtüsü yasağı sık sık ülke gündeminde yer edinirken son olarak Fransız spor malzemeleri firması Decathlon, başörtülü kadın koşucular için piyasaya sürmeyi planladığı ürünü, ülkedeki kamuoyu baskısı sonrası durdurmuştu.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler