"GÜNDEM"

Fransa | Macron’un Başörtüsünü Hedef Alan Söylemleri Tartışma Yarattı

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un önceki gün katıldığı televizyon programında kullandığı ‘başörtüsünün Fransa medeniyetiyle uyuşmadığı ve toplumda güvensizlik yarattığı’ yönündeki sözler tartışma yarattı.

18 Nisan 2018 admin

BFMTV-RMC ve Mediapart’ta canlı yayınlanan programda Macron, bir gazetecinin ‘sokakta başörtülü kadınlarla karşılaştığında ne düşündüğü’ yönündeki sorusunu cevaplarken tartışılacak ifadeler kullandı. Başörtüsü için “ülkemizde var olan medeniyetle, yani erkeklerle kadınlar arasındaki ilişkiyle uyumlu değil.”diye kaydetti.

Cumhurbaşkanı Macron’un bu çıkışı, ülkedeki Müslümanların tepkisini çekerken AFP’ye konuşan avukat ve yazar Asif Arif, Fransa Cumhurbaşkanı‘nın seçimlerde verdiği sözler ve ülkedeki katı laiklik savunucuları arasında dengeyi korumaya çalıştığını söyledi. Arif, Macron’un 23 Mart’ta 5 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırıları sonrası kararlı bir devlet başkanı imajı vermeye ihtiyacı olduğunu aktardı.

Toplumdaki bu sertliğin diğer politikacılar tarafından yükseltildiğini savunan Asif Arif, eski Başbakan Manuel Valls‘ın laiklik ve İslami kimlik ile ilgili sert sözler söylediğini hatırlattı. Valls’ın son olarak sözlerini selefiliği yasaklamaya kadar götürdüğünü kaydetti.

Söylemler Daha da Sertleşecek!

Laik Cumhuriyet Baharı Hareketi kurucularından Laurent Bouvet de Cumhurbaşkanı Macron’un pazar günü canlı yayında söylediği sözlerden ziyade mart ayının son günlerinde terör saldırısında hayatını kaybeden jandarma Arnaud Beltrame’i anma töreninde kullandığı ifadelerin daha önemli olduğunu dile getirdi. Bouvet, Macron’un kullandığı; ‘sosyal medya üzerinden hızla yayılıp gizlice hareket eden, savunmasız ve dengesiz kişileri hedef seçen yeraltı İslamı’ sözlerini hatırlattı, Cumhurbaşkanı’nın ilk kez ‘gizli islam’ ifadelerini kullandığını söyledi. Laurent Bouvet, bu söylemin Macron’un seçim kampanyasında kullandığı dilden farklı olduğunu kaydederek, cumhurbaşkanının söylemlerinin ilerleyen dönemlerde daha da sertleştireceği tahmininde bulundu.Bunun bir stratejiden kaynaklandığını da savunan Bouvet, Macron’un modern İslama inananlarla hiçbir sorunlarının olmadığını ancak radikal İslam ile de mücadele edecekleri mesajını verdiğini ileri sürdü.

Müslümanlar Önyargı Değil Çözüm Bekliyor

‘Fransa-İslam, Önyargıların Çatışması’ kitabının yazarı Melek Bezouh ise cumhurbaşkanının başörtüsü konusunda sertleşen tutumunu anlamanın zor olmadığını söyledi. Ancak Macron’un aynı zamanda dinlere karşı açık tavrını da sürdürdüğüne değindi. Bunun iyi bir tutum olarak değerlendiren Bezouh, Çünkü Fransa’nın dini gerçeklere kıyasla biraz nevrotik olduğunu dile getirdi. ‘Son Şans İslam’ kitabının yazarı Saïd Branine ise Müslümanların ön yargı değil kesin çözümler beklediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Macron’un seçimlerde söz verdiği gibi Fransa’da Müslüman kültürünün organizasyonu ve finansmanı için reform beklediklerini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cumhurbaşkanlığı koltuğunda geçirdiği bir yılını değerlendirmek için önceki gün çıktığı televizyon programında ülkedeki İslam ve Müslümanlarla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Başörtüsü ile ilgili fikirlerini paylaşan Cumhurbaşkanı, tartışılacak ifadeler de kullanmış, sokakta başörtülü bir kadın görüncü saygı duyduğunu, ancak bunun onun kendi seçimi olup olmadığından emin olmak istediğini söylemişti. Sözlerine devam eden Macron, başörtünün Fransa medeniyetiyle uyuşmadığını ve toplumda güvensizlik yarattığını savunmuş, kadınlara başörtüsü takmaları yönündeki baskıya müsade etmeyeceklerini sözlerine eklemişti. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler