'Danimarka Seçimleri'

Danimarka’da 3 Türk Kökenli Aday Milletvekili Seçildi

Parlamento seçimlerinde yarışan 9 Türk kökenli adaydan Fatma Öktem, Lars Aslan Rasmussen ve Halime Oğuz, meclise girmeye hak kazandı.

10 Haziran 2019 admin
Danimarka Seçimleri@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Danimarka‘da yapılan parlamento seçimlerinde Türk kökenli adaylar Fatma Öktem, Lars Aslan Rasmussen ve Halime Oğuz milletvekili seçildi. Danimarka’da 5 Haziran’da yapılan milletvekili seçimlerinde sayılan tercihli oyların ardından resmi sonuçlara göre, Türk kökenli 9 adaydan 3’ü meclise girdi. Liberal Parti’den aday olan Öktem 5 bin 130, Sosyal Demokrat Parti’den aday olan Rasmussen 4 bin 279 ve Sosyalist Halk Partisi’nden aday olan Oğuz bin 278 tercihli oy aldı.

Sol Blok, Seçimden Zaferle Çıkmıştı.

Danimarka’da yapılan genel seçimlerde, Sosyal Demokrat Parti’nin başı çektiği, Sosyal Liberal Parti (Radikale Venstre), Sosyalist Halk Partisi ve Birlik Listesi’nden (Enhedslisten, Kızıl-Yeşiller) oluşan sol blok seçimlerden zaferle çıkmıştı. Sosyal Demokrat Parti’nin başını çektiği sol blok, 175 sandalyeli parlamentoda 91 milletvekilliği kazanmış,  sağ blok ise 75 sandalye elde etmişti.

Aşırı Sağcılar Hezimete Uğradı

Aşırı sağcı ve İslam karşıtı partilerden Danimarka Halk Partisi, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 12 civarında gerileyerek 2015 seçimlerine nazaran bu seçimlerde büyük hezimet yaşadı. İlk defa parlamentoda temsil edilmek için yarışan diğer aşırı sağ ve İslam karşıtı partilerden Yeni Sağ (Nye Borgerlige) parlamentoda temsil edilmeyi garantiledi. Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonuyla gündeme gelen Rasmus Paludan‘ın lideri olduğu Sıkı Yön (Stram Kurs) ise yüzde 2’lik seçim barajını aşamadı.(AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler