'Almanya'

Almanya’da Milletvekillerinden “Başörtüsünü Nasıl Yasaklarız” Araştırması

Almanya’da Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) milletvekilleri Almanya’nın genelinde başörtüsü yasağının mümkün olup olmadığını araştırıyor. 

© Fotosr52 - COMEO @ Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Avusturya‘da ilkokul öğrencilerinin başörtüsü takmasını yasaklayan yasanın mayıs ayında yürürlüğe girmesi, Almanya’da başörtüsü yasağını yeniden gündeme getirdi. Buna göre Almanya’da Birlik Partileri (CDU/CSU) milletvekilleri Almanya’nın genelinde bir başörtüsü yasağının mümkün olup olmadığını araştırıyor.

Milletvekillerinden “Yasağa Karşı Çıkılamaz” İddiası

CDU ve CSU Federal Meclis Grup üyesi milletvekilleri önceki gün başörtüsü yasasının nasıl uygulanabileceğiyle ilgili bir toplantı düzenledi. Partinin Federal Meclis Grup Başkan vekillerinin de katıldığı toplantıda, yasağın en azından 14 yaş altındaki kız çocukları için çıkarılması ele alındı. Vekiller, başörtüsünün dini bir vecibe olarak görüldüğünü ancak kadın erkek arasında ayrımcılığa neden olduğunu öne sürerek, yasağa inanç özgürlüğü gerekçesiyle karşı çıkılamayacağını savundular. 

“Ebeveynlerin Çocuklarına İnancını Öğretme Hakkı Var”

Federal Hükümet Din Sorumlusu Markus Grübel ise yasağın ibadet özgürlüğüne aykırı olabileceğine işaret etti. Grübel, “Yasak ciddi şekilde incelenmeli. Anayasa din özgürlüğünü koruma altına alıyor. Ayrıca ebeveynlerin çocuklarına dini eğitimi ve inancını öğretme hakları var. Bu haklar yasağın getirilmesinin önünde büyük bir engel teşkil ediyor. Ayrıca yasak başka dinleri de etkileyebilir. Örneğin Yahudi kökenli gençlerin kipa takması gibi. Almanya’da uygulanacak bir başörtüsü yasağı, dünyanın diğer bölgelerinde Hristiyan dini mensuplarının inançlarının yasağına örnek teşkil etmesinden endişe duyuyorum. Yasak yerine öğretmenlere daha fazla yetki verilmeli.” diye konuştu. Markus Grübel, okullarda başörtüsü yasağının uygulanmasının zor ve sakıncılı olabileceğine işaret etti.(bb)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler