'Başörtüsü Yasakları'

Almanya’da 14 Yaşından Küçük Kızlar İçin Başörtüsü Yasağı Talebi

Almanya'da koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Birliği'nin Federal Meclis Grup Başkan Vekili Carsten Linneman, ülke genelinde 14 yaşın altındaki kız çocukları için başörtüsü yasağı talep etti.

Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Almanya‘da Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Federal Meclis Grup Başkan Vekili Carsten Linneman, ülke genelinde 14 yaşın altındaki kızlar için başörtü yasağı getirilmesi gerektiğini söyledi. Linneman, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, “Federal politika olarak, 14 yaşından küçük kızlara başörtü yasağını düzenlememiz gerekiyor.” dedi. Parti yetkilileriyle iletişimde olduğunu ifade eden Linnemann, kızların da erkekler gibi özgür ve kaygısız bir şekilde büyümeye haklarının olduğunu savundu.

“Ana OKulu Zorunlu Olsun”

CDU Grup Başkan Vekili, çocukların Almanca bilgisine de dikkat çektiği konuşmasında yeni bir sınav önerisi yaptı. Linneman, “4 yaşında girilen Almanca seviye belirleme sınavından yaşlarına uygun bir derecede geçemeyen çocuklar için, anaokulunun zorunlu hale getirilmesinden yanayım. Tabi ki bu her çocuk için geçerli olacak, göçmen kökenli bir aileden gelsin veya gelmesin.” ifadelerini kullandı.

“Yasağın Hukuki Bir Dayanağı Yok”

Carsten Linneman’ın 14 yaşın altındaki kız çocuklarına yönelik başörtüsü yasağı talebine İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Sekreter Yardımcısı ve Almanya İslam Konseyi (ISLAMRAT) Genel Sekreteri Murat Gümüş ise tepki gösterdi. Gümüş, Federal Meclis’in daha önce hazırladığı bilirkişi raporuna atıfta bulunarak böyle bir uygulamanın hukuki olmayacağının o raporda belirtildiğine dikkat çekti. Yasağın hem öğrencilerin hem de velilerin anayasal haklarının ihlali olacağını savundu. Gümüş, ayrıca siyasetçilerin çocuklar üzerinden din politikası üretmeyi bırakıp kendi işlerine bakmaları, Almanya’nın önemli meseleleriyle ilgilenmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Murat Gümüş, “Bu tarz polemiklerden uzaklaşmamız gerekir.” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yılda Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Hükümeti, 14 yaşının altında olan kızlar için 2019 yılının sonunda tüm okullarda geçerli olacak bir başörtü yasağı getirmeyi hedeflemişti. Kuzey Ren Vestfalya Entegrasyon Bakanlığı Müşteşarı Serap Güler (CDU), meclise sunduğu teklifte ergenlik çağında olan kızların başörtüsü takmasının “birçok kez aile baskısı nedeniyle” olduğunu iddia etmişti. Dolayısıyla da devletin, “kızların özgür gelişimini garanti altına almak için” bir başörtü yasağı ile karşılık vermesi gerektiğini savunmuştu. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler