'Almanya'

Almanya’da Cami Saldırılarını Kayıt Altına Alacak “Brandeilig” Faliyete Başladı

Resmî istatistiklerin cami saldırılarının gerçek oranını yansıtmadığı devamlı eleştirilen bir konu. Almanya'da 1 Temmuz'dan itibaren hayata geçirilecek olan “#brandeilig” adlı girişim ile cami saldırılarının kayıt altına alınması, konuyla ilgili toplumsal farkındalık oluşturmak ve bir hatırlama kültürünün inşası planlanıyor. 

1 Temmuz 2019 admin

Cami duvarlarına yapılan karalamalar, yazılan nefret mesajları, protesto eylemleri, cami girişi veya bahçesine atılan hayvan leşleri İslami kuruluşlara yapılan saldırı türlerinden sadece birkaç tanesi. Bundan sonra bir cami saldırısının mağduru veya şahiti olan herkes ülkenin her yerinden ihbarda bulunabilecek. Bu amaçla “#brandeilig – cami saldırıları karşıtı girişim” 1 Temmuz 2019’dan itibaren Köln’de görevine başladı.

“Brandeilig.org” ayrımcılık karşıtı FAIR international e.V. derneğinin bir girişimi olarak Müslüman karşıtı ırkçılığın bu yönünü açığa çıkarmayı amaçlıyor. “Toplumu bu konuda bilinçlendirmek ve bir hatırlama kültürü inşa etmek istiyoruz” diyen FAIR yetkilileri camilere yapılan tek bir saldırının bile fazla olduğunu belirtiyor. Şikayetler online şikayet formu doldurularak, e-posta veya telefon yoluyla yapılabilecek. Böylece yurt çapında camilere yönelik yapılan saldırıların kayıt altına alınması mümkün olacak.

Her Hafta Bir Cami Saldırıya Uğruyor

Almanya’da her hafta ortalama bir cami saldırısı gerçekleşiyor. Ancak polisin camilere yapılan tüm saldırıları “cami saldırısı” olarak sınıflandırmadığı için gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu vurgulanıyor. Bununla birlikte, saldırılara dair kesin rakamların yanı sıra çoğu zaman faillerin kimlikleri ve motifleri de karanlıkta kalıyor.

Cami saldırılarının toplumsal hayata ve birlikte yaşama kültürüne yapılan bir saldırı olarak algılanması gerektiğini belirten girişim, “Bu nedenle saldırıya uğrayan camilerin komşularının saldırıdan etkilenen Müslüman cemaatle dayanışma içine girmesi elzem” diyerek saldırılarının sivil toplum vicdanına taşınması gerektiğini savunuyor. 

Her Yerde ve Her Zaman Cami Saldırılarına Karşı 

FAIR polis, siyaset ve medyaya yaptığı çağrıda:

  • Polisin cami saldırılarını uygun bir şekilde sınıflandırmasını ve kayıtlara açık bir şekilde İslam düşmanlığı olarak geçmesini talep ediyoruz. 
  • Medyadan kullanılan dil ve görsellerle desteklenen Müslüman karşıtı söylemlerinin farkına vararak buna bir son vermesini talep ediyoruz.
  • Siyasilerden güçlerini tüm insanların yararına kullanmalarını talep ediyoruz.
  • Sivil toplumdan cami saldırılarının meşru bir ifade özgürlüğü değil, aksine doğrudan insanları hedef alan saldırılar olduğunu anlamalarını talep ediyoruz.

Girişim “Ulusal düzeyde İslam karşıtı ırkçılıkla mücadeleyi kendisine görev edinen bir stratejiye ihtiyacımız var.” derken siyasetin Müslüman vatandaşları için proaktif ve etkili önlemler alması gerektiğine işaret ediyor. #brandeilig girişimine Almanya İslam Konseyi (Islamrat), Berlin İslam Federasyonu (Islamische Föderation Berlin) Hessen Eyaleti İslam Konseyi ve Schura Bremen destek veriyor.(mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler