Aşağı Saksonya’da “Dini Sembol” Yasağı: “Asıl Amaç Başörtüsünü Yasaklamak”
Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti'nde hakim ve savcıların görünür dini, siyasi ve ideolojik sembolleri taşıması veya giymesinin yasaklanması amacıyla yasa tasarısı hazırlanmasına İslami kuruluşlar tepki gösterdi.
Aşağı Saksonya Eyalet Hükûmeti’nin hakimler ve savcıların dini sembol niteliğindeki kıyafetler giymesini yasaklama planına Almanya’daki İslam kuruluşlar tepki gösterdi
Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Kadınlar Teşkilatı Başkanı Handan Yazıcı, asıl amacın başörtüsünü yasaklamak olduğuna dikkat çekti. Bu planın toplumda derin yaralar açacağı uyarısında bulundu. Handan Yazıcı, “Eyalet Hükûmeti’nin gerekçesi dayanaktan yoksundur ve tatmin edici değildir. Hâkimlerin dinî inançlarının görünür olması, onların adil hükümler verme yetenekleri hakkında bir şey ifade etmez. Bu, hiçbir dayanağı olmayan bir iddiadır. Eyalet Hükûmeti bu temelsiz iddiasıyla bizzat kendisi Müslümanlara karşı ön yargıyı körüklemektedir. Eyalet Hükûmeti, İslam düşmanı AfD’nin yolunu takip ederek aşırı sağ oyları kazanmayı hedeflediği yolundaki düşünceyi, bu tutumuyla desteklemektedir.” ifadelerini kullandı.
“Müslüman Kadınların Yargıda Görev Yapması Engelleniyor”
Aşağı Saksonya Şurası Başkanı Recep Bilgen, yasağın dini nedenlerle kipa takanlar ve başörtülü kadınlara yönelik ayrımcılığa neden olacağını söyledi. Bu kişilerin, objektif karar veremeyecekleri suçlamasıyla yaftalandığını söyleyen Bilgen, yasağın inanç hürriyeti ve meslek özgürlüğü gibi birçok alanda temel haklara kısıtlama getirdiğini savundu. Başörtüsü yasağının Müslüman kadınların yargıda görev yapma hakkının ellerinden alınması manasına geleceğini belirtti.
“AFD’nin Belirlediği Konular Ele Alınıyor”
DİTİB Aşağı Saksonya Eyaleti Başkanı Emine Oğuz da Almanya’da var olan demokrasi ve temel insan haklarının, insanların çeşitlilik içerisinde yaşayabilmesini teminat altına aldığını hatırlattı. Aşağı Saksonya Eyaleti’nde iktidarda yer alan CDU’nun bunu algılamak istememesin hayal kırıklığı yarattığını bildirdi. Başörtüsü takan kadınlara yönelik saldırıların arttığı bir zamanda bu gibi göstermelik tartışmaların ortaya atılmasının toplumda daha fazla bölünmeye yol açtığını söyleyen Oğuz, “Bu gibi tartışmalarla Müslümanların politikaya inancı zedelenmektedir. Müslümanları korkuları ciddiye alınmıyor. AFD’nin belirlediği konular ele alınmaktadır.” dedi.
Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti’nde Adalet Bakanı Barbara Havliza hakim ve savcıların görünür dini, siyasi ve ideolojik sembolleri taşıması veya giymesinin yasaklanması istemiş, bu amaçla yasa tasarısı hazırlanacağı kaydedilmişti. (fk)