Afrika’da 1.9 Milyon Çocuk Şiddet Sebebiyle Okula Gidemiyor
UNICEF tarafından hazırlanan yeni bir rapor, Batı ve Orta Afrika’daki yaklaşık 2 milyon çocuğun ülkelerindeki şiddet olayları yüzünden eğitim alamadıklarını ortaya koyuyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, çocukları hedef alan şiddet olaylarını ayrıntılandıran yeni bir rapor yayımladı. Yayımlanan rapora göre, Batı ve Orta Afrika’da 1.9 milyon çocuk, bölgede devam eden şiddet olayları sebebiyle eğitim haklarından mahrum durumda kaldı.
UNICEF tarafından hazırlanan raporda artan şiddet ve güvensiz ortamın eğitim tesislerini de hedef alarak binlerce okulun kapanmasına neden olduğu ifade edildi. UNICEF tarafından toplanan verilere göre 2019 yılının Haziran ayına kadarki dönemde Burkina Faso, Kamerun, Nijerya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mali ve Nijer’de toplam 9.272 okul kapatıldı. Bu rakam ise 2017 yılının tamamında kapatılan okul sayısının üç katına tekabül etmektedir.
Eğitimden Uzak Kalan Çocuklar Sömürüye Daha Açık
Kapatılan okulların ayrıca 44 bin kadar öğretmeni de etkilediğinin altı çizildiği raporda, eğitimden mahrum kalan çocukların artan şiddet ortamından dolayı istismar, sömürü, çocuk evliliği ve erken evlilik gibi sorunlara daha fazla maruz kaldıkları belirtildi. Konu ile ilgili açıklama yapan UNICEF iyi niyet elçisi Muzoon Almellehan, Cenevre’de gazetecilere verdiği demeçte, okullarından uzak kalan çocuk sayısının ciddi bir rakam olduğunu hatırlatarak bu çocukların insanların ilgi ve dikkatine ihtiyaçları olduklarını söyledi. Almellehan ayrıca eğitimden mahrum kalan çocukların sömürüye daha açık olduklarını vurguladı.
Okullar Silahlı Kuvvetler Tarafından Kullanılıyor
UNICEF yetkilileri ayrıca uluslararası toplumu Batı ve Orta Afrika’daki okullara yönelik devam eden saldırıların durdurulması için birlikte hareket etmeye davet etti. Özellikle Orta Sahel (Burkina Faso, Mali, ve Nijer) ve Çad Havzası (Kamerun, Çad, Nijer ve Nijerya) ülkelerinde Batı tarzı eğitim olarak görülen eğitim sistemine karşı ideolojik muhalefet, okulların saldırıya uğramasının temel nedeni olarak görülüyor. Okullar ayrıca silahlı kuvvetler ve gruplar tarafından da askeri lojistik ve barınma gibi nedenlerle kullanılarak güvensizlik ve çatışma ortamını bölgede daha da kötüleştirmekte böylece çocukların eğitime erişimlerini de engellemektedir.(eg)