'Fransa'

Müslüman Kız Çocukları Anaokuluna Gönderilmiyor Diyen Bakanı, Bakanlık Yalanladı

Fransa'da Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer’in anaokullarında kız çocuklarının oranının erkeklere göre daha az olduğunu iddia edip bunun nedeni olarak "İslami köktenciliği" göstermesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın verileriyle yalanlandı. 

Fransa Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer@Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Fransa Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer’in 3 yaşında okula başlayan kız çocuklarının sayısının erkeklere oranla oldukça düşük olduğunu iddia edip bunun nedeni olarak “İslami köktendinciliği” göstermesi kendi bakanlığının yayınladığı verilerle yalanlandı.

Jean-Michel Blanquer, France Culture radyosunda, Fransa’da zorunlu eğitime başlama yaşının 6’dan 3’e çekilmesi ile ilgili yaptığı konuşmada, “Biz tüm çocukların anaokuluna gitmesini istiyoruz. Günümüzde kız çocukları anaokuluna toplumsal nedenlerle gönderilmiyor. Bazı bölgelerde “İslami köktendincilik”, kızların okula olabildiğince geç veya daha düşük katılımla gitmesine neden oldu.” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Verileri Bakanı Yalanladı

Ancak Le Monde gazetesi, Bakan Blanquer’in bu ifadesinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre yanlış olduğunu açıkladı. Fransa’da bugün itibariyle 3 yaşını doldurmuş çocukların yüzde 97,6’sının okula başladığını aktaran gazete, sadece deniz aşrı bölgelerde bu oranın yüzde 70’e gerilediğini bildirdi. Ancak hiçbir verinin bakanın dediği gibi 3 yaşındaki kız çocuklarının daha az okula gittiği yönünde bir durumu ortaya koymadığı duyuruldu. Aksine Milli Eğitim Bakanlığı Değerlendirme, Öngörü ve Performans Departmanı’nın (DEPP) raporuna göre kızların okula başlama oranının erkeklere göre daha yüksek olduğu belirtildi.

Erkek Bebek Doğum Oranı Daha Fazla

Ancak kızların sayısının ilkokulda erkeklerden daha düşük olduğu da kaydedilirken bunun nedeninin kızların okula gitmemesi değil erkek bebek doğum oranının kızlara göre daha yüksek olmasından kaynaklandığı aktarıldı. Kız çocuklarının oranının aynı yaş grubundaki erkeklere oranla yüzde 48,8 olduğu bildirildi.

Bakan Blanquer’in daha önce de okul gezilerine başörtülü annelerin katılmaması yönündeki önerisi ülkede yaşayan Müslümanların tepkisini çekmişti.

Fransa’da 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren zorunlu eğitim yaşı 6-16’dan 3-16’ya çekilmişti.(fk) 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler