'Tarafsızlık Yasası'

Başörtüsü Tartışması Okullarda Çatışmaları Körüklüyor

Almanya’nın Berlin eyaletinde, okullarda dinî sembol taşınmasını yasaklayan “Tarafsızlık Yasası” günümüze dek pek çok kez tartışıldı. Dün yayımlanan bir rapora göreyse, bu yasa anayasaya uygun.

Almanya @ AA değişiklikler: Perspektif

Geçtiğimiz gün Berlin’deki “tarafsızlık yasası” ile ilgili yayımlanan raporla birlikte, Berlin senatosu eğitim idaresi, Federal İş Mahkemesinde bir Müslüman öğretmenle ilgili yürütülen başörtüsü davasında elini güçlendirmek istiyor.  Raporun yazarı, hukukçu Wolfgang Bock’un Perşembe günü Berlin’de yaptığı açıklamada, yasanın “anayasaya, Avrupa Birliği hukuk normlarına, ve de genel eşit muamele yasasına” aykırı olmadığını ifade etti.

122 sayfalık raporun sunumunda, Eğitim Senatörü Sandra Scheeres (SPD), neden bu raporla ilgili görevlendirildiği sorusuna ilişkin, “Berlin eyaleti, gelecekteki davalar için hukuksal açıdan işini sağlama almak istiyor.” şeklinde cevap verdi. Wolfang Bock ise, yasada da belirtilen “Başörtüsü gibi dinî açıdan anlam ifade eden kıyafet yasağı”nın bir öğretmene uygulanmasının “hukukî açıdan meşru ve yerinde” olduğunu ifade etti.

Başörtüsü Konusu Okullarda Çatışmaları Şiddetlendiriyor

Berlin eyaleti, şimdiye kadar başörtüsüyle öğretmenlik yapmak isteyen adayların başvurularını geri çevirmesi nedeniyle, mahkeme kararları sonucunda, birçok öğretmene tazminat ödemek durumunda kaldı. Bir sonraki yılda da çok sayıda duruşma olacağı ön görülüyor.

Bock ise raporunda, başörtüsünün, “onu takan kişinin takma amacından bağımsız olarak” “İslam din kültürü”nden kaynaklanan çatışmaları okul ortamına taşıdığını iddia ediyor. Uluslararası araştırmaları temel aldığını ifade ederek sözlerine devam eden Bock, Almanya’da yaşayan Müslümanların yüzde 40 ila 60’ının, kadının erkeğin altında konumlandırıldığı bir kültürle yetiştiğini öne sürüyor.” Ayrıca, bu durumdan bütün öğrencilerin yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan Müslüman öğrencilerin de etkilendiğini söylüyor.

“Tarafsızlık Yasası”

Berlin’de 2003 yılında Federal Anayasa Mahkemesinin birinci senatosu dinî kıyafet ve sembollerle ilgili bir yasa çıkarmıştı. Ancak 2015 yılında Federal Anayasa Mahkemesinin ikinci senatosu tarafından verilen ikinci başörtü hükmüne göre, genelleme yapılarak karara bağlanan başörtüsü yasaklarının anayasaya uygun olmadığı kararlaştırılmıştı. Dolayısıyla bu anlamda çelişkili bir yargının olduğunu söylemek mümkün. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler