'Fransa'

Fransa İçişleri Bakanı Sakal ve Namazı Radikalleşme Belirtisi Saydı

Paris Emniyet Müdürlüğü binasında geçen hafta yaşanan saldırı sonrası Meclis Hukuk Komisyonu’na bilgi veren İçişleri Bakanı Christophe Castaner’in Müslümanların radikalleşme belirtileri olarak saydığı maddeler tepki çekti.

Fransa’da Paris Emniyet Müdürlüğü’ binasında yaşanan ve 4 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı ile ilgili Ulusal Meclis Hukuk Komisyonu’na bilgi veren İçişleri Bakanı Christophe Castaner’in radikalleşme belirtileri olarak saydığı maddeler tartışma yarattı.

“Sakal, Düzenli İbadet, Karşı Cinsle Tokalaşmamak…”

Hukuk Komisyonu’nda konuşan Castaner radikalleşme işareti olarak, Ramazan ayında daha çok dini vecibelerin yerine getirilmesi, sakal, düzenli ibadet, karşı cinsle tokalaşmamak, çevrede farkedilen davranış değişiklikleri ya da kadınlar için çarşaf gibi maddeler sıraladı. Bu belirtilerin oluşması durumunda söz konusu kişilerin otomatik olarak rapor edilmesi gerektiğini aktardı.

“#BirMüslümanıİhbarEt” Hashtagı Açtılar 

Bakanın radikalleşme belirtileri olarak saydığı maddeler ise büyük tepki çekti. Twitter üzerinden “#BirMüslümanıİhbarEt”( #SignaleUnMusulman,) hashtag’ı ile 20 binden fazla tweet atıldı. Yapılan yorumlarda sayılan maddelerin radikalleşme değil, Müslümanların genelini ilgilendiren ibadetler olduğuna dikkat çekildi. Öte yandan Bakan’ın sakalı radikalleşme belirtisi sayması nedeniyle birçok kullanıcı da sakalı olan ünlü Fransız isimleri İçişleri Bakanlığı’na “radikal İslamcı” diyerek ihbar etti.

İçişleri Bakanı’na: “Sizin de Sakalınız Var”

Komisyon toplantısına katılan milletvekili M’jid El Guerrab da İçişleri Bakanı Castaner’e hitaben yaptığı konuşmada, “Sizin de sakalınız var. Eğer bir Müslüman olsaydınız umarım ihbar edilmek durumunda kalmazdınız.” ifadelerini kullandı.

İslamofobi Gözlemevi Başkanı Abdellah Zekri de İçişleri Bakanı’na tepki gösterdi. Zekri, binlerce Müslüman, Yahudi hahamlarının ya da Fransızların sakal bıraktığına dikkat çekti. Sakal bıraktığı için bir kişinin radikalleştiğini iddia edip ihbar edilmesinin savunulmasının hiçbir elle tutulur yanının olmadığını söyledi.

Geçen hafta Paris Emniyet Müdürlüğü istihbarat biriminde bilgisayar uzmanı olarak görev yapan 45 yaşındaki polis memuru Michael Harpon’, seramik bir bıçakla 4 polisi öldürmüştü. Harpon’un 18 ay önce İslam seçtiği iddia edilmiş, Paris Terörle Mücadele Savcılığı saldırı ile ilgili soruşturma başlatmıştı.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler