'Almanya'

Almanya’da Emeklilik Yaşının 69’a Çıkarılması Önerildi

Almanya’da Bundesbank (Merkez Bankası) emeklilik yaşının 67’den 69’a çıkarılmasını önerdi. Sol görüşlü partiler ve sendikalar öneriye tepki gösterdi.

Almanya’da Bundesbank, Alman Emeklilik Kasası’nda yaşanan sıkıntıları öne sürerek, emeklilik yaşının 67’den 69’a çıkarılmasına önerdi. Banka, ekim ayı raporunda, “Demografik değişim nedeniyle emeklilik kasası ödemelerde 2020’li yılların ortasından itibaren ödeme baskısı altına girecektir.” ifadelerini kullandı. 2001 doğumluların 2070 yılında emekli olmasını öneren banka, raporda ayrıca emeklilik yaşının yükseltilmesinin sistemde istikrar sağlayacağını ve emekli kasasının yükünün hafifleyeceğini dile getirdi.

Sol Görüşlü Partiler ve Sendikalardan Tepki Gösterdi

Bundesbank’ın önerisine sol görüşlü partiler ve sendikalar tepki gösterirken, SPD Federal Meclis Grup Başkanvekili Katja Mast, “Emeklilik yaşının yükseltilmesini yanlış buluyorum” ifadelerini kullandı. Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch ise tepkisini, “Emeklilik yaşının yükseltilmesi yerine emeklilik kasalarının gelirinin artması doğru olur. Böylece uzun vadeli ödeme yapılabilir” ifadeleriyle gösterdi. Yeşiller Emeklilik Politikaları Uzmanı Markus Kurth da söz konusu öneriye tepki gösterdi. Kurth, “İnsanların 67 yaşına kadar işini korumaya ihtiyacı var. Bu sağlanamazsa emeklilik yaşının tartışılması doğru değil” dedi.

“Ağır Koşullar Altında Çalışanlar Emekli Maaşı Alamadan Ölecek”

Alman Sendikalar Birliği (DGB) Yönetim Kurulu Üyesi Annelie Buntenbach da Bundesbank’ın önerisini eleştirirken, ağır işlerde çalışanların ölüm riski yüksek olduğunu ve emekli maaşı alamadan ölebileceklerini dile getirdi. Buntenbach, “Emeklilik yaşının 65’ten 67’ye çıkarılması da yanlıştı” ifadelerini kullandı.

Bundesbank’ın yanı sıra AB Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) de insanların ortalama yaşama süresinin uzamasını gerekçe göstererek emeklilik yaşının yükselebileceğine işaret etmişti.(bb)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler