'Fransa'

Fransa 10 Kasım’da İslamofobiye Karşı Sokağa İnecek

Fransa'da 10 Kasım'da son dönemde ülkede Müslümanları hedef alan saldırılar sonrası İslamofobiye karşı büyük bir gösteri düzenlenecek.

5 Kasım 2019 admin
Paris Büyük Cami© Petr Kovalenkov@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Fransa’da son dönemde Müslümanları hedef alan ırkçı saldırı ve söylemler sonrası 10 Kasım’da İslamofobiye karşı büyük bir gösteri düzenlenecek. Saint-Denis Belediye Meclis Üyesi Madjid Messaoudene’in çağrısı sonrası başlayan gösteri talebine, Müslüman derneklerinin yanı sıra ülkede birçok sendika ve sol partilerden destek geldi.

50’den Fazla Sendika ve Siyasi Parti Temsilcisi İmza Attı

Liberation Gazetesi’nde önceki gün gösteriye destek veren bildiriye 50’den fazla sendika ve siyasi parti temsilcisi imza attı. Yayınlanan bildiride Müslümanları hedef alan eylemlerin son yıllarda yoğunlaştığına dikkat çekildi. Bu eylemlerin ayrımcılık, başörtülü kadınlara fiziksel saldırılar, camilere saldırı ve imamlara yönelik cinayete teşebbüse kadar giden saldırılar olduğu aktarıldı. Son olarak 29 Ekim’de senatoda çocuklara refakat eden annelerin dini simge taşımasını yasaklanmasını öngören tasarıya atıfta bulunularak, “Başörtülü kadınlara yönelik kademeli olarak toplumun tüm alanlarından dışlanmasına neden olan ayrımcılığa artık bir son verin!” denildi.

“İslamofobi’nin Adını Ne Koyarsanız Koyun Açık Bir Irkçılık Biçimi”

Bildiride Fransa’da İslamofobi’nin bir gerçek olduğuna dikkat çekilirken, İslamofobi’ye ne isim verilirse verilsin, bunun fikirlerin tartışması ya da dinlere yönelik bir eleştiri değil inançları nedeniyle insanları hedef alan açık bir ırkçılık biçimi olduğunun altı çizildi. Müslümanların bu tarz muamelelere bir daha maruz kalmamaları için bugün birleşip bu tarz bir duruma karşı hep birlikte mücadele etme zamanı olduğu duyuruldu.

Bildiriyen Jean-Luc Melenchon ve Benoit Hamon da İmza Atı

Bildiriye imza atanlar arasında Boyun Eğmeyen Fransa Partisi’nin (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon ile birlikte partinin meclisteki milletvekillerinin tamamı yer aldı. Ayrıca son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist Parti’nin adyı olup daha sonra kendi partisini kuran Benoit Hamon, Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi Senatörü Esther Benbassa’nın yanı sıra ülkenin en büyük sendikası Genel İş Konfederasyonu CGT’nin Genel Sekreteri Philippe Martinez de imza atanlar arasında bulunuyor.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler