'Başörtüsü Yasakları'

Almanya’da Hastaneden Başörtülü Öğrenciye Ret 

Herne şehrinde bulunan Marienhospital’de staj yapmak isten ergoterapi bölümü öğrencisi stajının ilk gününde başörtülü olduğu gerekçesiyle hastane tarafından geri çevrildi.

12 Şubat 2020 admin
@Shutterstock değişiklikler Perspektif

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde bulunan Herne şehrindeki Katolik Hastaneler Grubu St. Elisabeth’e bağlı Marienhospital’de ergoterapi bölümünde 5 günlük bir staj yapmak isteyen Müslüman öğrenci Z., başörtüsünü çıkarmak istemeyince geri çevirildi. IslamiQ’e konuşan öğrenci, staja başladığı ilk gün bölüm şefinin kendisine çalışırken başörtüsünü çıkarıp çıkarmayacağını sorduğunu, “tabi ki başörtümü çıkarmayacağım“ cevabı üzerine ise bölüm şefinin “burada çalışmanıza izin veremem” dediğini aktardı. Bunun ardından öğrenci hastaneyi terk etti.

Müslüman öğrencinin Bochum Sağlık Yüksekokulu’nda (Hochschule für Gesundheit in Bochum) öğrenim gördüğü ve Marienhospital’in de okulun resmî işbirliği içerisinde olduğu bir kurum olması hasebiyle staj yerinin bizzat okul tarafından belirlendiği belirtildi. Öğrenci Z., yaşadığı durumu okula bildirdiğini ve okulun kendisine karşılaştığı ayrımcılığı kabul etmek zorunda olmadığını belirterek anlayışlı bir durum sergilediğini aktarıldı.

“Başörtünün İş Yerinde Önceliği Yok”

IslamiQ’in ulaştığı St. Elisabeth Katolik Hastaneler Grubu (St. Elisabeth Gruppe- Katholische Kliniken Rhein-Ruhr) Genel Müdürü Theo Freitag “Kurumlarımızda başörtü takılmasına izin verilmiyor” dedi. Hastanenin dinî inançlarına bakılmaksızın tüm hastalarına en iyi tıbbi tedavi ve bakım hizmetini vermeyi kendine görev edindiğini belirterek, tarafsızlık ve şefkatin hastalarla olan iletişimde önemli olduğunu vurguladı. Freitag, “Buna uygun olarak çalışanlarımızdan da birinci planda hastaların tedavisinin yer aldığı bir iş yerinde tarafsız bir görünüm bekliyoruz. İnanç sembollerinin iş yerinde hiçbir önceliği yok.” dedi.

“Bir Acziyet Göstergesi”

Öte yandan yaşadığı ayrımcılıkla ilgili konuşan Z., “İnsanların, insan sağlığının ve refahının birinci sırada geldiği bir bölüm okumaya karar verdim. İnsanlara yardım edebileceğim sosyal bir meslekte karar kıldım. Bunu icra ederken eğitimli bir ergoterapi uzmanı tarafından engellenmem bir acziyet göstergesi.” dedi. Konuyu yargıya taşımak istediğini belirten genç kadın, “5 günlük bir stajdı. Bu ırkçılık ve ayrımcılık insan onurunu yaralıyor.” açıklamasında bulundu. 

Bu arada Z.’nin staj yapması için kendisine başka bir hastane tayin edildi. Başörtülü olduğu gerekçesiyle gerçekleştiremeyip kaçırdı stajın ilk gününü ise okul tatilinde telafi etmek zorunda kalacak.(mk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler