'Amerika'

Havayolu Şirketine Müslüman Yolculara Ayrımcılıktan Ceza

ABD Ulaştırma Bakanlığı, üç Müslüman yolcunun “şüpheli davranışlar” sergilediği gerekçesiyle iki ayrı olayda uçaktan indirilmesi nedeniyle, olaya karışan Delta Air Lines havayolu şirketine para cezası verdi.

Delta Air Lines @Shutterstock değişiklikler Perspektif

Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Bakanlığı, Delta Air Lines’ın üç Müslüman yolcuya karşı Paris’ten Ohio’ya bir uçuş ve Amsterdam’dan New York’a başka bir uçuş da dahil olmak üzere iki ayrı olayda “ayrımcı davranışlarda bulunması” sebebiyle şirkete 50.000 dolar para cezası verdi. Şirket yetkilileri ise olayın ayrımcı sebeplerden olmadığı, yolcuların “gergin” davranmaları nedeniyle olduğunu belirtti. Buna ek olarak, 2016 yılında gerçekleşen olay ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı ayrıca, olaya adı karışan uçuş görevlileri ve müşteri hizmetleri personellerine medeni haklar ve kültürel duyarlılık konularında eğitim alınmasını zorunlu tuttu. Bakanlık cezanın ödenmesi ve personellerin gerekli eğitimlerini tamamlaması amacıyla Delta Air Lines şirketine dokuz ay süre tanıdı.

Ne Olmuştu?

Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen olayda, uçaktaki yolculardan birisi uçak görevlisine bir çiftin onu sinirlendirdiğini beyan etti. Bu beyan üzerine hareket eden uçuş görevlisine o sırada başka bir yolcu, çiftlerden erkek olanın çantasına bir şey soktuğunu söyledi. Görevli de adamın telefonda bir kaç kez “Allah” yazdığını gördüğünü söyledi. Bunun üzerine kaptan talebi ile şirket amiri ve güvenlik görevlisi çiftle görüştü. Kurumsal güvenlik ofisi çiftin memleketleri Cincinnati’ye dönen ABD vatandaşları olduğunu söylemesine rağmen kaptan çiftin uçağa tekrar binmelerine izin vermedi. Müslüman çift ise ancak ertesi gün yolculuklarını tamamladılar.

Bu davaya ek olarak ayrıca, bu olaydan 5 gün sonra yine Delta Havayolu’na sahip bir uçakta başka bir ayrımcılık vakası gerçekleşti. Diğer olaya benzer şekilde bazı yolcu ve kimi uçuş görevlileri Müslüman bir adamdan şikayetçi olduklarını belirttiler. Yardımcı pilot bahsi geçen kişi ile ilgili olağandışı bir şey görmemesine ve Delta’nın güvenlik ofisi herhangi bir endişe duyulacak durum olmadığını belirtmesine rağmen kaptan pilot uçuşa hazırlanırken bahsi geçen yolcunun çantaları yerinden edilerek oturduğu koltuğun etrafındaki alan aranmaya başlandı ve kişi uçaktan çıkartıldı.

“Kimlik Değil Gergin Davranış Söz Konusu”

Konu ile ilgili açıklama yapan Delta Air Lines şirketi sözcüsü Emma Kate Protis ise, bakanlığın şirketin ayrımcı davranışlar sergilediği iddiasına katılmadıklarını belirtti. Protis açıklamasında her iki durumda da uçuş görevlilerinin yolcuların davranışlarını gözlemlediğini ve gergin davranmaları sebebiyle harekete geçtiklerini, dolayısıyla da yolcuların kimliklerinin bu durumların oluşması konusunda bir öneminin olmadığını savundu.

CAIR’den Tepki

Bu iki ayrımcılık durumu ile ilgili Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) cezanın büyüklüğünü sorgulayan bir açıklama yaptı. Açıklamada Delta Air Lines şirketinin geçtiğimiz sene 4.8 milyar dolar kazandığını ve bu kadar karlı bir şirkete verilen 50.000 dolar cezanın temelde hiçbir etkisinin olmadığı ifadeleri yer aldı. Konu ile ilgili açıklamayı yapan konseyin Cincinnati bölgesinin genel müdürü Karen Dabdoub, cezanın büyük olmamasına rağmen yine de bakanlığın bu konuyu ciddiye alarak üzerine gitmesinin olumlu bir işaret olduğunu belirtti. Dabdoub ayrıca her ne olursa olsun Delta’nın böyle bir yaptırım aldığını gördüğüne sevindiğini ifade etti.(eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler