'Almanya Federal Anayasa Mahkemesi'

Anayasa Mahkemesi Başörtülü Stajyer Avukatın İtirazını Reddetti

Almanya Anayasa Mahkemesi, Hessen eyaletindeki bir stajyer avukatın başörtüsü yasağına itirazını reddetti.

Görsel: Shutterstock.com
Fransa'da İslam

Anayasa Mahkemesinden yapılan yazılı açıklamada, stajyer avukatın mahkemeyi temsil noktasında başörtülü olamayacağı yasağını haklı buldu. Yapılan itirazın reddedildiği belirtilen mahkemenin kararında, yasağın, staj kapsamında dünya görüşü ve dini açıdan tarafsız bir davranış sergilenmesi yükümlülüğüyle ilişkili bulunduğu, bu nedenle söz konusu yasağın meşru olduğu ifade edildi.

Buna göre, Fas kökenli stajyer avukat mahkeme salonunda dinleyici kısmında başörtülü oturabilecek, ancak temsil noktasında görevli olduğunda başörtüsünü çıkarması gerekecek. 16 eyaleti bulunan Almanya’da aynı yasak Kuzey Ren Vestfalya, Baden-Württemberg ve Berlin’de de uygulanıyor.

“Kararla Müslüman Kadınlar Toplumdan İzole Ediliyor”

Almanya İslam Konseyi Başkanı (IR) Burhan Kesici, Facebook’tan yaptığı açıklamada, kararı eleştirerek, ”Başörtüsü yasakları, yanlış sinyaldir ve kadınları toplumdan dışlar. Başınızın üstünde ne olduğu önemli değil, aksine içinde ne olduğu önemlidir.” ifadelerini kullandı.

İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Kadınlar Teşkilatı Başkanı Aynur Handan Yazıcı ise kararın “kötü niyetlilerin değirmenine su taşıdığını” belirtti. Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararının Müslümanları izole ettiğini belirten Yazıcı, böylece anayasayla güvence altına alınmış olan meslek eğitimi özgürlüğünün de ortadan kaldırıldığını, bunun yanı sıra kararın başörtülü Müslümanlara yönelik bir çalışma yasağı anlamına geldiğini ifade etti. Yazıcı açıklamasına şöyle devam etti: “Bu kararı veren yargıçlar, zaten birçok cenahtan ayrımcılığa tabi tutulan Müslüman kadınları daha da fazla toplumdan izole etmişlerdir. Bu kararla sadece başörtülü kadınlar hukuki olarak eşit katılım imkânından mahrum bırakılmamıştır; aynı zamanda bu tür kararlardan, bilhassa Müslümanların inanç özgürlükleri bağlamında olmak üzere topluma olumsuz sinyaller yayıldığı unutulmamalıdır.” (AA, P)

 

 

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Avusturya'da, Fransa'da Uygulanan Uzun Elbise Yasağı Protesto Edildi
    2023-09-18 08:50:02

    […] Ağustos’ta konuk olduğu France Inter radyosunda, yeni eğitim öğretim dönemi itibarıyla kızların giydiği abayaların yanı sıra erkeklerin giydiği entarilerin de yasaklanacağını […]

Son Yüklenenler