"başörtü"

İngiltere’de İlk Kez Başörtülü Bir Kadın Hakim Oldu

İngiltere'de ilk kez başörtülü Müslüman bir kadın hâkim olarak atandı. Raffia Arshad, Bu sadece kişisel bir başarı değil, farklı bir kökene sahip herkes için büyük bir başarı." değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraf: Shutterstock, Africa Studio

İngiltere’de ilk kez başörtülü Müslüman bir kadın hakim olarak atandı. BBC’nin haberine göre, başörtülü Raffia Arshad, geçen hafta Midlands bölgesine hakim olarak atandığına ilişkin mektubu aldı. Arshad, atamayla çoğu insanın kafasındaki “hakim görüntüsü” klişesini kırdığını belirtti.

Metro gazetesine konuşsan 40 yaşındaki Raffia Arshad, henüz 11 yaşındayken hukuk alanında bir kariyer hayal etmeye başladığını ifade etti. Arshad bununla birlikte bu meslekte “kendisine benzeyen insanlar” olup olmayacağını ve işçi sınıfından gelen bir göçmen olarak hukuk dünyasındaki yerini sorguladığını belirtti.

“Bu Sadece Kişisel Bir Başarı Değil”

Ailesinde üniversite okuyan ilk kişi olan 40 yaşındaki Arshad, herkesin daha yükseği hedeflemesi gerektiğini kaydederek, “Neye benzediğiniz konusunda endişe etmeyin, kalıba sığma konusunda endişe etmeyin. O kalıbı kırın ve ihtiyacınız olanı elde edin.” ifadelerini kullandı. Arshad elde ettiği başarının başkalarına ilham vermesini ve öncü olmayı umduğunu belirterek, “Bu noktaya gelmek biraz zaman aldı ama çok memnunum. Bu sadece kişisel bir başarı değil, farklı bir kökene sahip herkes için büyük bir başarı.” değerlendirmesinde bulundu.

17 yılı aşkın bir süredir aile hukuku alanında avukat olarak görev yapan Arshad, “Hem kadınlardan hem de erkeklerden çok fazla e-posta aldım. Aralarında başörtülü oldukları için bırakın hakim olmayı avukat olmayacağını düşündüklerini söyleyen kadınlardan gelenler de vardı.” ifadesini kullandı. Arshad, atama kararının kendisini mutlu ettiğini ancak başkalarının sevincini paylaşmasının kendisine daha fazla mutluluk verdiğini söyledi.

Arshad kariyeri boyunca özel hukuk alanında çocuk hakları, zoraki evlilik, kadın sünneti ve İslam hukuku sorunlarıyla ilgili davalar gibi çeşitli alanlarda çalıştı. Ancak yine de hâlâ önyargı ve ayrımcılıkla karşı karşıya oluğunu, mahkeme salonunda bazen mübaşir tarafından tercüman veya müvekkil olarak karıştırıldığını anlattı.

Almanya’nın  Hakimlere ve Savcılara Başörtüsü Yasak

Saint Mary’s Hukuk Dairesi Eşbaşkanları Vickie Hodges ve Judy Claxton da, Arshad’ın tamamen liyakat esas alınarak yapılan atama kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

İngiltere’de başörtülü hakim ataması akıllara diğer Batı Avrupa ülkelerinde mahkeme salonlarında başörtüsü serbestisiyle ilgili durumu getirdi. Kısa bir süre önce, Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyalet Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edilen yasa değişikliği ile hakim ve savcılar mahkeme salonunda herhangi bir dinî veya siyasi görüş ifade eden sembol veya kıyafetleri kullanamıyor. Bu karar başörtüsü yasağını da kapsıyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler