'Uygur Türkleri'

ABD Temsilciler Meclisi’nden Çin’e Yaptırım Yasası

ABD'de nihai onay için Trump'ın imzasına sunulan tasarı, Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından dolayı Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

28 Mayıs 2020 ehisim
Fotoğraf: Shutterstock, Phil Pasquini | Değişiklikler: Perspektif

ABD Temsilciler Meclisi, Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarından dolayı Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Senato’da 15 Mayıs’ta onaylanan ve bugün Temsilciler Meclisinde oylanan tasarı, oy çokluğu ile kabul edildi.

İnsan Hakları İhlalleri İçin Rapor Hazırlanması Talep Ediliyor

Tasarıda, ABD Başkanı Donald Trump yönetimine, Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara uygulanan baskı ve şiddetten sorumlu olan bazı Çinli yetkililere yaptırım uygulanması çağrısı yapılıyor. Ayrıca tasarıda ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bölgedeki insan hakları ihlalleri için bir rapor hazırlaması talep ediliyor.

Söz konusu tasarının bir versiyonu Kasım 2019’da ABD Senatosu’nda kabul edilmişti. Temsilciler Meclisi ise bazı değişiklikler yaparak tasarıyı Aralık 2019’da tekrar Senato’ya göndermişti. Tasarı nihai imza için Başkan Trump’ın masasına gitti. Trump’ın da onaylaması durumunda tasarı yasalaşacak. Trump dün Beyaz Saray’da tasarıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu hafta sonundan önce Çin konusunda güçlü bir adım duyacaksınız.” diye konuşmuştu.

22 Ülkeden Çin’e Uygur Mektubu

Daha önce BM İnsan Hakları Konseyine üye 22 ülke, temmuz 2019’da Sincan Uygur Bölgesi‘ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlıklara yönelik muameleyi eleştiren ve Çin’e kitlesel gözaltıların durdurması çağrısında bulunan bir mektubu imzalamıştı.

Çin Devlet Konseyi tarafından hazırlanan “Sincan’ı İlgilendiren Tarihi Konular” başlıklı raporda ise, “Uygurların, Türklerin soyundan olmadığı ve İslamiyet’i din savaşları ve yönetici sınıfın zorlamasıyla kabul ettiği” iddiasına yer verilmişti. Associated Press (AP), ağustos ayında Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde son yıllarda kültürel yayınların yasaklandığı yönünde iddiaların arttığı, Pekin yönetiminin, Uygur kimliğini ve kültürünü ön plana çıkaran eserlerin yazarlarını hedef aldığını iddia etmişti

Ağustos 2019’da Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygur Türklerine yönelik baskıya müdahil oldukları gerekçesiyle 28 Çin teşekkülü ticari kara listeye alınmış durumda. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ağustosta Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara uygulanan baskı ve şiddetten sorumlu olan bazı Çinli yetkililere vize kısıtlaması getirdiklerini açıkladı. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler