'Polis Şiddeti'

Almanya’da Polis 15 Yaşındaki Gence Orantısız Güç Kullandı

Almanya'nın Hamburg kentinde 4 polisin 15 yaşındaki yabancı kökenli bir gence e-scooterı ile kaldırımdan gittiği gerekçesiyle orantısız güç kullandığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Düsseldorf kentinde cumartesi günü hatalı park tartışması 15 yaşındaki bir gencin polis şiddetine maruz kalmasıyla sonuçlanmıştı. Yere yatırılan yabancı kökenli gencin boynuna diziyle basan polisin görüntüleri sosyal medyaya düşmüş ve tartışmalara sebep olmuştu. Bu orantısız polis şiddetinin bir yenisi Hamburg kentinde yaşandı.

“Nefes Alamıyorum”

Görgü tanıklarının ifadesine göre, pazartesi günü polis kaldırımda elektrikli scooter süren 15 yaşlarındaki bir genci durdurup kimlik kontrolü yapmak istedi. Ancak üzerinde kimliği bulunmayan genç polise itiraz etti. Bunun ardından genci kimlik tespiti için zorla karakola götürmek isteyen polis kontrolü kaybederek genci bir duvarın dibine sıkıştırdı. Polis genci etkisiz hale getiremeyince takviye güç istedi. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde takviye güçle sekiz polis gencin etrafını sardı. İçlerinden biri, biber gazın etkisiyle “Nefes alamıyorum” diye bağıran gencin boğazını sıktı. Polislerin genci sıkıştırdığı duvarda, Amerika’da polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd’un ölmeden önceki son sözleri olan “Nefes Alamıyorum” yazısının bulunması dikkati çekti.

Hamburg polisinden yapılan yazılı açıklamada polisin tutumu savunuldu. Açıklamada gencin birkaç defa kaldırımdan gittiği için uyarıldığı ancak uyarılara kulak asmadığı ifade edildi. Açıklamada, gencin güçlü bir yapıya sahip olduğu için polisin kontrol altına almakta zorlandığı ve zor kullanmak durumunda kaldığı belirtildi. (AA, P)

 

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler