'Polis Şiddeti'

Düsseldorf’da 15 Yaşındaki Gence Karşı Polis Şiddeti George Floyd’u Hatırlattı

Düsseldorf’un Neuenstraße yakınlarında cumartesi akşamı bir genç, polis şiddetine maruz kaldı. Yaşananlar George Floyd’u anımsattı.

Fotoğraf: Hayk_Shalunts / Shutterstock.com

Almanya’nın Düsseldorf şehrinde cumartesi aksamı saat 19.30 sularında polis şiddetine maruz kalan 15 yaşında bir gencin videosu sosyal medyada tartışmalara sebep oldu. Videoda polisin şüpheli bir gencin kafa ve boyun bölgesine dizi ile bastırması George Floyd’un ölümüne sebep olan sahneyi hatırlattı.

Kargaşayla Alakası Olmayan Genç Polis Şiddetine Maruz Kaldı

Olay öncesinde on kişi Neuenstraße’de bir restoranda kargaşa çıkarmıştı. Bunun üzerine çevredekiler polis çağırdı. Polis, restoranda gerçekleşen kavga ile alakası olmayan bir gence polisin almak istediği önlemleri rahatsız ettiği iddiasıyla kimlik kontrolü yapmak istedi. Bunun üzerine polise kimlik bilgilerini vermek istemeyen ve polisin ifadesine göre polise saldıran gence şiddet uygulandı. Olay yerinde yaşananları görgü tanıkları bir video ile kayıt edip sosyal medyada paylaştı. Sosyal medyada yankı uyandıran videoda polisin şiddet uygulayış şekli George Floyd’u hatırlattı. Görüntülerde gencin elleri arkadan bağlı şekilde yüzükoyun kaldırıma yatırıldığı görülüyor. Bir diğer polis ise gencin boynuna dizini dayıyor.

“Bu Hiç Komik Değil”

Kuzey-Ren-Vestfalya İçişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, “Bu görüntüleri çok ciddiye alıyoruz.” diyerek yaşananlara ilişkin tutumunu belirtti. Devamında ise soruşturma sonucu polis memurlarında hatalı davranış tespit edilmesi durumunda polisler için bazı sonuçları olacağı dile getirildi. Soruşturma tarafsız yürümesi için Düsseldorf Polisi tarafından sürdürülüyor. İçişleri Bakanlığı, olayın içeriği ile alakalı tüm detayların ortaya koymasını talep etti.

Görüntülerde çevredeki olay esnasında orada bulunan insanların “Dizini indir kardeşim” ve “Bu komik değil.” dedikleri duyuluyor. Aynı zamanda polis müdahalesi esnasında korkudan çığlık atanların sesi de videoda yer alıyor. Polis, şiddete maruz kalan gencin karakola götürülüp ardından ebeveynleri tarafından alındığını açıkladı.

George Floyd’un Öldürülmesi Olayı

Siyahi Amerikalı 46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs’ta, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca “Nefes alamıyorum.” demişti. Floyd, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederken, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis’ten ülke genelinde pek çok kentte sıçramıştı.

Floyd protestolarında yaşanan şiddet ve yağmalamalar nedeniyle, başkent Washington ve New York da dahil en az 40 kente gece sokağa çıkma yasağı getirilirken, 25’e yakın kentte de Ulusal Muhafız Birlikleri polise destek sağlamak için devreye sokulmuştu. (hç)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler