"Almanya"

Münster Eyalet Mahkemesi’nde Ezan Davası

Almanya’nın Kuzey-Ren Vestfalya eyaletindeki Oer-Erkenschwick şehrinde açıktan okunan ezan mahkemeye taşındı. Münster Yüksek İdare Mahkemesi’nde görülecek olan dava, 23 Eylül’de başlayacak.

Fotoğraf: Facebook.com / Değişiklikler: Perpektif

Almanya’da Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki (KRV) Oer-Erkenschwick şehrinde bulunan DİTİB Abdülhamit Han Camii’nde açıktan okunan ezan mahkemeye taşındı. Ezanın içeriğinden şikayetçi olduklarını belirten bir çift, açıktan ezana izin veren Oer-Erkenschwick belediyesine dava açtı.

Emisyon Kontrol Yönetmeliği kapsamında, 2013 yılında DİTİB camisine hoparlör üzerinden ezanı açıktan okuma muafiyeti tanınmış, cuma günleri 12.00-14.00 saatleri arasında en fazla 15 dakika hoparlörden ezan okuma izni verilmişti. 2015 yılında Cuma namazı için açıktan okunan ezan Gelsenkirchen İdare Mahkemesi’nde Oer-Erkenschwick Belediyesine açılan dava sonucuyla durduruldu.

Negatif Din Özgürlüğü

Ezan sesinin yüksekliğinden değil, daha çok ezanın içeriğinden rahatsız olduklarını söyleyen davacı çift, camiye 890 metre uzakta oturuyor. Buna rağmen bahçede ve çalışma odasında, pencereleri kapalı olduğu halde ezanı duyduklarını ileri süren davacılar, ezanın anlamından şikâyetçiler. “Allah büyüktür. Allah’tan başka ilah yoktur.” anlamından hareketle ezanın toplum için açık bir dini dayatma olduğunu savunan davacılar, hoparlörden okunan ezanın Alman Anayasası’nda korunan negatif din özgürlüğünü zedelediğini iddia ediyor.

Münster Yüksek İdare Mahkemesi’nde 23 Eylül’de görülecek olan davayı Gelsenkirchen İdare Mahkemesi, ezanın açıktan okunmasına izin veren Oer-Erkenschwick idaresinin takdir yetkisini doğru kullanmadığı gerekçesiyle onamıştı.

“Verilecek Olan Karar Tüm Camilerimiz İçin Önemli”

DİTİB Abdülhamit Han Camii Başkanı Fehmi Kocagöz olanları şöyle anlattı: “5 yıl önce Oer-Erkenschwick Belediyesine açıktan ezan okunması için müracaat ettik. Belediye belirli kurallar içinde ezanı cuma günleri, öğle vakti okumamıza izin verdi. Belediyenin bu izninden davacı olan çift, sesten şikayetçi olduklarını belirtti. Ses ölçüldü ve camiye fazla uzak oturduklarından rahatsızlık verici düzeyde olmadığı tespit edildi. Davacılar birden sesten değil, ezanın anlamından rahatsız olduklarını iddia ettiler ve Gelsenkirchen İdare Mahkemesi kendilerine hak verdi.”

Açılan davadan dolayı, ezanı durdurmak zorunda kaldıklarını belirten Kocagöz, belediyenin kararı kabul etmeyip bir üst mahkemeye taşıdığını ifade etti. Belediye başkanının kendilerini ziyaret ettiğini söyleyen Karagöz, “Belediye başkanı, Münster İdare Mahkemesi’nde görülecek olan davadan olumlu bir karar beklediklerini söyledi.” dedi.

Çevredeki kiliselerle de yakın irtibatta olduklarını kaydeden Karagöz, davacı taraf ile görüşmeyi denediklerini belirterek, “Davacı çift çevresiyle de anlaşamıyor. Kiliseden yardım istediğimizde aynı çiftin daha önce de belediyeye havadan sudan sebeplerden dolayı dava açtıkları, kiliseyle de problemli oldukları söylendi.” dedi. Belediyenin lehine karar verilmesini umduklarını belirten Karagöz, davanın takipçisi olduklarının altını çizdi: “Burada verilecek olan karar Alman Anayasası’nda koruma altında olan din özgürlüğü doğrultusunda açıktan, çevreyi rahatsız etmeden ezan okumak isteyen camilerimiz için büyük bir önem teşkil ediyor.” (ey)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler