'Müslüman Karşıtı Irkçılık'

Avusturya’da Artan Irkçılık ve Nefret Söylemine Karşı Etkinlik

Avusturya İslam Cemaati (İGGÖ), Avusturya'nın başkenti Viyana'da başta dijital platformlar olmak üzere sosyal yaşamın birçok alanında Müslümanlara yönelik artan ırkçı saldırılar ve nefret içerikli paylaşımlara dikkati çekmek için etkinlik düzenledi.

30 Eylül 2020 admin
Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ), Viyana’nın önemli noktalarından İnsan Hakları Meydanı’nda, Müslümanlara ve yabancılara yönelik ırkçı, nefret içerikli ifadelerin yer aldığı “Dayanışma Duvarı” adı verilen bir platform oluşturdu. Bir hafta süresince kent merkezinde sergilenecek platform, yabancıların ve Müslümanların dijital platformlar ile gündelik yaşamın birçok alanında maruz kaldıkları ırkçı hakaretleri daha görünür kılacak. Ayrıca dayanışma duvarını ziyaret edenler söz konusu olumsuz ifadelerin üzerine ırkçılık karşıtı, dayanışma içerikli mesajlar yazabilecek. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, artan ırkçılık karşısında sessiz kalınmaması vurgulanarak, nefret söylemi ve ırkçılığın azaltılması için toplumun her kesiminden tepkilerin yükselmesi gerektiğine işaret edildi.

IGGÖ Başkanı Ümit Vural yaptığı açıklamada, Avusturya’da ırkçılığın çok ciddi bir sorun haline geldiğini belirterek, düzenlenen etkinlikle toplumu ırkçılık konusunda daha hassas olmaya davet ettiklerini söyledi. Vural, ırkçı ve nefret söylemlerinin yer aldığı dayanışma duvarına da değinerek, “Dünyaya olumlu bir mesaj vermek isteyen, ırkçılığı yok etmek isteyen herkese davetimiz; bu olumsuz mesajları kendi mesajlarıyla kapatmaları, silmeleri ve bu vesileyle dünyanın düzelmesi için bir katkı sağlamaları.” dedi.

“Irkçılığa Karşı Sessizlik Son Bulmalı”

Avusturya’da Müslüman olarak yaşamanın geçmişe oranla çok daha zorlaşmaya başladığının altını çizen Vural, etkinlikte bu konuya ve ırkçılığa dikkati çekmek istediklerini belirtti. Vural, “Özellikle dış görünümleriyle Müslüman oldukları anlaşılan insanların yaşam şartlarının zorlaştığını ifade etmeye çalıştık. Siyasilere, toplumun bütün katmanlarına bu konuda (ırkçılık) sessizliğin son bulması gerektiğini, artık sözü olan herkesin sözünü gür sedayla ifade etmesi gerektiğini anlatmaya çalıştık.” diye konuştu.

Avusturyalı Rahibeden Müslüman Kadınlara Destek

Etkinliğe katılan Avusturyalı Rahibe Beatrix Mayerhofer de sosyal yaşamın birçok alanında ırkçı ve nefret içerikli saldırılara maruz kalan Müslüman kadınlara destek olmak amacıyla etkinliğe katıldığını ifade etti. Mayerhofer, “Bugün özellikle başörtülü Müslüman kadınların yanında olduğumu göstermek için başörtümle etkinliğe katıldım.” dedi.

IGGÖ pazartesi günü Müslümanlara yönelik nefret içerikli mesajlara dikkat çekmek için kendilerine ulaşan ırkçı ifadelerin okunduğu bir video yayınlamıştı. Videoda Avusturya’da tanınan isimler, Avusturya İslam Cemaati’ne gönderilen mesajları seslendiriyorlar. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler