'Koronavirüs Pandemisi'

Hollanda’da Yeni Kovid-19 Tedbirleri: Misafirler 4 Kişiyle Sınırlandırılacak

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında alınan yeni tedbirleri açıkladı. Yeni tedbirlerle Hollanda’da düğünlere de kısıtlamalar getirildi.

30 Eylül 2020 admin
Fotoğraf: Demi Wagemaker / Shutterstock.com

Hollanda’da koronavirüs tedbirleri sertleşiyor. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, 28 Eylül 2020 tarihinde yaptığıbasın açıklamasında, ülkede Kovid-19 vakaların artması sebebi ile alınan yeni tedbirleri açıkladı. Söz konusu tedbirler ülke çapında 29 Eylül 2020 18:00 itibariyle geçerli olacak. Hollanda, Mayıs 2020 ayında Kovid-19 önemlerini gevşeterek normalleşme sürecine girilmişti. Daha sonra bölgesel tedbirler alınırken, yeni gelişen vaka sayılarındaki artış, tedbirlerin ülke çapında alınmasını tetikledi.

Yeni düzenlemelere göre Hollanda’da bölgeler, vaka sayılarına göre üç risk seviyesine ayrılıyor. Bu seviyeler “dikkatli”, “endişe verici” ve “ciddi” olarak sınıflandırılıyor. Ülkede eylül ortası 14 bölge “endişe verici” ve üç bölge ise “ciddi” sınıflandırılmıştı. En üst risk seviyesinde bulunan üç bölge ise Hollanda’nın en büyük şehirleri olan Amsterdam, Rotterdam ve Lahey olarak belirtilmişti. Artan vaka sayıları ile birlikte birçok bölgenin durumunun üçüncü seviyeye ulaşması beklenmeden tedbirler ülke çapında katılaştırıldı.

Başbakan Rutte, açıklamasında bölgesel olarak virüsün peşinden koşmaktan ziyade önleyici tedbirlerin alınmasını vurguladı. Hollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge ise basın toplantısında, “Elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz, ancak virüs daha iyi çalışıyor. Bu nedenle, daha kötüsünü önlemek için şimdi harekete geçmeliyiz.” dedi.

Düğünler İptal Olacak Mı?

Alınan tedbirlerin başında buluşma ve toplantılara getirilen kısıtlamalar da var. Vatandaşlar evlerinde, kendileri ve 12 yaşından küçük çocuklar hariç, en fazla 3 kişi ağırlayabilecek. Ev harici binalarda en fazla dört kişilik gruplar bir araya gelebilecek. Açık alanda gerçekleşen aktivitelerde, personel harici 40 kişi toplanabilirken, kapalı alanlarda ise bu sayı 30 ile sınırlandırıldı.

30 Eylül tarihinde yapılan açıklamada kapalı mekanlarda yapılan düğünlerin 30 kişilik, açık alanda yapılan düğünlerin ise en fazla 40 kişilik düzenlenebileceği belirtildi. Ancak kilisede evlenecek olan çiftler bu kurala uymak zorunda değiller. Din özgürlüğü gereğince, kilisede yeterince mesafe ve hijyen kurallarına uyulduğu sürece rezervasyonsuz 100 kişi, rezervasyonlu ise sınırsız sayıda davetliye izin veriliyor. Fakat kiliselerde de nikâhın ardından bir kutlamaya izin verilmiyor.

Evden Çalışma Modeline Ağırlık Verilecek

Hollanda’da yeni tedbirlerkapsamında vatandaşların hijyen kurallarına özen göstermeleri, mümkün mertebe evden çalışmaları ve hastalık belirtileri gösterdikleri takdirde evde kalmaları isteniyor.Pandeminin başından itibaren evden çalışanlar, alınan yeni tedbirler ile bir süre daha ofise dönemeyecekler. Aynı zamanda şimdiye kadar çoğu yerde zorunlu olmayan ağız ve burun maskelerinin, mağazalarda zorunlu hâle getirilmesi tavsiye edildi. Amsterdam, Rotterdam, Rijnmond, Haaglanden ve Brabant-Zuidoost bölgelerinde ise kamuya kapalı alanlarda maske kullanımı tavsiyesi geçerli. Maske takma zorunlu değil; ancak bu bölgelerdeki mağazalar, ağız ve burun maskesi takmayan ziyaretçileri reddetme hakkına sahip.

Son olarak Hollanda’da futbol liginin ve UEFA Kupası maçlarının başlaması ile birlikte bazıkarşılaşmalarda tezahürat yasağı ve sosyal mesafe kuralına uyulmamasınedeniyle spor müsabakalarına da kısıtlamalar geldi. Ülkedekibütün amatör ve spor etkinliklerine seyirci yasağı uygulanacak.

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler