'Norveç'

Norveç Kimliklerde Kulakların Görünme Şartını Kaldırdı

Norveç’te 2014 yılından beri uygulanan resmî belgeler için kullanılan fotoğraflarda kulakların görünme zorunluluğu kaldırıldı. Konuyla ilgili uzun zamandır çalışmalarda bulunan Müslüman ve Sihler kararı memnuniyetle karşıladı.

Fotoğraf: @Shutterstock

Norveç’te 2014 yılından beri uygulanan “vesikalık fotoğraflarda kulakların görünmesi zorunluluğu” kaldırıldı. Polisin, güvenliği artırdığını savunarak zorunluluğun devam etmesi yönünde görüş bildirmesine rağmen Norveç hükûmeti, güvenlik için parmak izi taramasının yeterli olacağına karar vererek uygulamayı sonlandırdı.

Oslo’daki bir Sih mabedini ziyaret ederek, kimliklerde kulakların görünmesi zorunluluğunun kaldırıldığı haberini bildiren Adalet Bakanı Monica Mæland, yeni pasaportların ve ulusal kimlik kartlarındaki resimlerde kulakların görünmemesinin güvenliği etkilemeyeceğini bildirdi.

Kimlik belgelerinde kulakların görünmesinin değil daha güvenlikli olan biyometrik belgelerin güvenliği artıracağını söyleyen Adalet Bakanı Mæland polisin aksi yöndeki görüşüne rağmen bu kararın alındığını söyledi.

Karara Yönelik Değerlendirmeler

İslam Toplumu Milli Görüş (ISMG ) Norveç Kurumsal İletişim Başkanı Mehmet Temel hükûmetin kararını memnuniyet verici bir gelişme olarak değerlendirdi. Temel “Biz bu uygulamanın din özgürlüğüne aykırı olduğu, güvenliğin kimliklerde kulakların görünmesi ile değil parmak izi ya da göz bebeği gibi biyometrik bilgilerle daha iyi korunabileceği yönünde görüşlerimizi ortaya koyduk. 6 yıl sonra hükûmetin bu adımı atması, üstelik bu adımın sağ bir hükûmetten gelmesi bizi sevindirdi.” dedi.

Ne Olmuştu?

2014 yılından beri yürürlükte olan kulakların görünmesi zorunluluğundan en çok Müslüman kadınlar ve Sihler mağdur olmuştu. Müslüman ve Sih örgütleri güvenliği artırdığı gerekçesi ile getirilen zorunluluğun kaldırılması için toplumsal ve siyasal çalışmalar yapmıştı. Bu çalışmalardan biri de Müslüman ve Sih’lerden oluşan Dinî Özgürlük Grubu’ydu. Bu vasıtayla 3.600 imza toplanmış ve Adalet Bakanına gönderilmişti. Protestolar ve imza kampanyalarına rağmen yasa uygulanmıştı.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler