"Myanmar"

Myanmar’da Seçim İçin Hazırlanan Uygulamada Ayrımcılık Tartışması

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir akıllı telefon uygulamasının Myanmar’da etnik ve dinî milliyetçiliği alevlendireceği iddia ediliyor.

15 Ekim 2020 ehisim
Fotoğraf: Shutterstock / ultramansk

Myanmar’da Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde Avrupa Birliği destekli hazırlanan bir akıllı telefon uygulaması, insan hakları grupları tarafından eleştirildi. Seçmenlerin adaylara ilişkin bilgi edinmelerine yardımcı olmak amacıyla yapılan uygulamada adayların etnik ve dinî bilgilerine yer verilmesi, ülkedeki etnik ve dinî milliyetçiliği körükleyebileceği iddiası ile eleştirildi.

Stockholm merkezli Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü (IDEA) tarafından tasarlanan MVoter isimli uygulamada, adayların ırk ve dinî bilgilerinin yanı sıra aile üyelerinin de dâhil olduğu bir aday doğrulama sistemi sunuldu. Uluslararası hak savunucuları tarafından yapılan eleştirilerde aday ve aileleri hakkındaki dinî ve etnik bilgilerin gereksiz, hatta kışkırtıcı olduğu yönünde yorumlar yapıldı.

Rohingyalar “Bengal” Olarak Nitelendiriliyor

Buna ek olarak Demokrasi ve İnsan Hakları Partisi’ne mensup iki Rohingya adayın Myanmar’daki milletçilerin Rohingyalar için kullandığı aşağılama terimi olan “Bengal” olarak listelendirilmesi de tartışmaları alevlendiren bir diğer konu oldu. MVoter uygulamasında Rohingya’daki etnik gruplara mensup bu adayları “Bengal” olarak etiketleyerek göçmen olduğunu gösteren ifadelerin kullanılmasının uygulamanın ülkenin barışçıl, kapsayıcı ve güvenilir bir seçim süreci yaşamasına tam tersi yönde etkide bulunacağı öne sürülüyor.

AB’nin Myanmar’dan sorumlu kamu diplomasisi danışmanı Pierre Michel ise konuya ilişkin olarak ayrımcılık ve dışlamaya yol açabilecek tüm tartışmalı verilerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Daha önce uygulamaya verdiği destek ile bilinen Michel, konuya ilişkin daha fazla yorum yapmadı. Hak grupları, Rohingya toplum üyelerinin seçim için aday olmaları durumunda sistematik olarak diskalifiye edildiğine yönelik iddialarını uzun süredir sürdürüyorlar.

Buna ek olarak Avrupa Birliği ve Myanmar arasındaki İnsan Hakları Diyaloğu programının altıncısı yapıldı. Bu programda Avrupa Birliği, Myanmar’ı Arakan Eyaleti Danışma Komisyonu’nun tavsiyelerini uyması için teşvik ederek ülke içerisindeki yerinden edilmiş kişilerin durumlarının iyileştirilmesine yönelik çabalarda bulunması önerilerisinde bulundu. (eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler