"Hollanda"

Hollanda’da GroenLinks Parti Adayının Açıklamalarına Tepki

Hollanda’daki GroenLinks parti mensubu Kauthar Bouchallikht bir haber platformu ile yaptığı söyleşide Millî Görüş’ü hedef alan açıklamalara Hollanda Millî Görüş Teşkilatı tepki gösterdi.

24 Kasım 2020 Enise Yılmaz
Fotoğraf: Nancy Beijersbergen, Shutterstock.com / Değişiklikler: Perspektif

Hollanda’da 2021 yılında gerçekleşecek olan parlamento seçimlerinde GroenLinks Partisi tarafından 9. sırada aday gösterilen Kauthar Bouchallikht’in dün “Trouw” adında bir haber platformuna verdiği söyleşi tepkilere neden oldu.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve birçok genç ve üniversiteli organizasyonu bünyesinde toplayan FEMYSO adlı organizasyonda başkan vekili olarak görev yapan Bouchallikht, söyleşide FEMYSO’nun Müslüman Kardeşler örgütünün bir uzantısı olduğuna dair iddiaları yalanladı. FEMYSO’nun meşru bir organizasyon olduğunu savunan Bouchallikht, kişinin cinsiyetini, cinsel yönelimini veya nereden geldiğini önemsemediğini, radikal eşitliği savunduğunu vurguladı.

“Millî Görüş’teki Kadın-Erkek Ayrımı Hoşuma Gitmiyor”

Söyleşide Millî Görüş’ün Üniversiteliler Biriminin FEMYSO’ya üye olduğuna işaret edildi. Bunun üzerine Bouchallikht, Millî Görüş ile şahsi olarak hiçbir alakasının olmadığını söyledi. Millî Görüş’ün FEMYSO’nun ilkelerine bağlı kaldığı sürece, FEMYSO olarak Millî Görüş ile beraber çalışmaya devam edeceklerini savundu. Daha öncesinde atölye vermek için Millî Görüş’te bulunan Bouchallikht, “Toplantıları kadın-erkek ayırarak düzenlemeleri hoşuma gitmiyor.” dedi.

İki hafta önce partisi tarafından kamuoyuna “zeki fikirlere ve ikna gücüne” sahip biri olarak tanıtılan, 26 yaşındaki Bouchallikht, GroenLinks Partisinin Millî Görüş ile çok az ortak yanı olduğuna dair ifadeyi “Asıl mesele Millî Görüş’ün kanun sınırları içinde hareket etmesidir. Millî Görüş’e davet edildiğimde kurallarına saygı duyuyorum. Kiliseye davet edildiğimde de bunu yapıyorum. Yalnız saygı duyduğum her şeye katıldığım anlamına gelmiyor.” şeklinde yorumladı.

“GroenLinks Parti Üyesi Olarak Millî Görüş’te Bulunmam”

GroenLinks üyesi olarak Millî Görüş’ün camilerini ziyaret edecek misiniz sorusunu Bouchallikht, “FEMYSO’nun yönetim kurulu üyesi olarak orada olurum, fakat GoenLinks Parti üyesi olarak orada bulunmam.” şeklinde yanıtladı.

Hollanda Millî Görüş teşkilatı dün yayınladığı basın açıklamasında, Bouchallikht’ın Millî Görüş ile alakalı yapmış olduğu açıklamaları hayal kırıklığı olarak tanımladı. Açıklamada, Müslümanların toplumun bir parçası olduklarını kanıtlamak adına birçok zorlukla karşılaştıkları fakat Bouchallikht’ın buna rağmen parti içindeki konumunu güçlendirmek adına ifadeleri ile Millî Görüş’ü zor bir duruma soktuğu söylendi.

GoenLinks Partisinin bundan önce de Millî Görüş’ün düzenlemiş olduğu programlara katıldığına dikkat çeken açıklamada, Bouchallikht’ın Millî Görüş’ün camilerine parti mensubu olarak uzak duracağı ifadesinin parti üyelerinin çizgisiyle çeliştiği ifade edildi.

İfadelerine rağmen Bouchallikht’e başarı dilenen açıklamada: “Diğer parti üyeleri ve Bayan Bouchallikht’i camilerimize bekliyoruz. Bayan Bouchallikht’ın Müslüman kuruluşları dışlamak yerine dahil etmesini, özgürleşmesine katkıda bulunmasını umuyoruz.” ifadelerine yer verildi. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler