'Fransa'

Afrika Kökenli Gence “Irkçı” Polis Şiddeti Güvenlik Kameralarına Yansıdı

Fransa’nın başkenti Paris’te 3 polisin Afrika kökenli gence uyguladığı "ırkçı" darp ve şiddet görüntüleri ortaya çıktı.

Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, cumartesi akşamı evinden maskesiz çıkarak Paris’in 17. bölgesindeki “Black Gold” isimli stüdyosuna giden müzik yapımcısı Michel isimli genç, kapısının önünde bekleyen polis aracını fark ediyor.

Maske takmama cezası almamak için hızla ofisinin bulunduğu binaya giren Michel’in arkasından araçtaki polisler de içeri giriyor. Stüdyonun güvenlik kamerasınca kaydedilen görüntülerde 3 polisin cop ve yumruklarla 20 dakika boyunca Michel’i darbetmesi yer alıyor.

Şiddet Mağduru Genç Yaşadıklarını Anlattı

Gazeteci David Perrotin’e konuşan Michel, kendisini dışarı çağıran 2’si üniformalı 3 polise direnince binaya girdiklerini ve uzun süre darbedildiğini söyledi. Michel, “Beni döven polisler sürekli olarak bana ‘pis zenci’ şeklinde hakaret etti ve ‘Seni parçalayacağız.’ diye tehdit etti.” dedi.

Güvenlik kamerası görüntülerinden haberdar olmayan polislerin, kendisini “mukavemet göstermek ve silahlarını almaya davranmakla” suçladıklarını belirten Michel, görüntüler olmasaydı şu anda hapiste olacağını dile getirdi.

Polisler Hakkında Soruşturma Başlatıldı

Stüdyoda bulunan sanatçılar da Michel’in koridordaki “imdat” çığlıklarıyla kapıya geldiklerini ve müdahaleleriyle polislerin onu bıraktığını ancak binadan ayrılmadıklarını anlattı. Takviye ekiplerin gelmesiyle polisin kapıyı kırarak göz yaşartıcı gaz kullandığını ve silah çektiğini kaydeden sanatçılar, ellerini kaldırdıkları halde yere yatırılarak darbedildiklerini söyledi.

Bu arada, görüntülerden polisin yoldan geçenlerin olayı kaydettiklerini görünce Michel ve sanatçıları darbetmeyi bıraktıkları anlaşılıyor. Görüntülerin savcılığa ulaşmasının ardından Michel’e yönelik suçlamalar düşürüldü. Polisler hakkında ise soruşturma başlatıldı.

“Irkçı” Polis Şiddetine Futbolculardan Tepki

3 polisin Afrika kökenli gence uyguladığı “ırkçı” darp ve şiddet görüntülerine Fransa Milli Takımı oyuncuları Kylian Mbappe ve Antoine Griezmann dahil futbol dünyasından birçok yıldız oyuncu tepki gösterdi.

Futbolcular Twitter hesaplarından, Paris’in 17. bölgesindeki stüdyosuna girdiği sırada kapıda bekleyen 3 polis tarafından maske takmadığı gerekçesiyle darbedilen müzik yapımcısı Michel isimli Afrika kökenli genç için destek mesajları paylaştı.

Paris Saint-Germain (PSG) takımının yıldız futbolcusu Mbappe, şiddet görüntülerini içeren videoyu “tahammül dışı”, “kabul edilemez şiddet” ve “ırkçılığı durdur’ sözleriyle paylaşırken, Barcelona’da top koşturan yıldız futbolcu Griezmann söz konusu videoyu “Fransa’m canımı yakıyor.” ifadeleriyle paylaştı.

Samuel Umtiti, Jules Kounde ve Alexandre Lacazette gibi isimler de tepki gösteren isimler arasında yer aldı.

Fransız Polisi, Sığınmacılara Ve Gazetecilere De Şiddet Uyguladı

Paris’te önceki gece polis, Republique Meydanı’nda çadır kuran çoğunluğu Afgan 500’e yakın sığınmacıyı alandan yaka paça dışarı atmış, biber gazıyla müdahalede bulunmuş, o sırada görüntü alan basın mensuplarını da darbetmişti.

İçişleri Bakanlığı, alandaki gazetecilere de şiddet uygulayan polis ve jandarmanın görüntülerinin gündem olması üzerine soruşturma açıldığını duyurmuş, birçok gazeteci, aktivist ve siyasetçi de sığınmacılara desteklerini ifade ederek, polis şiddetini kınamıştı. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler