'Fransa'

CCIF’ten Fransa İçişleri Bakanlığının Fesih Bildirisine Cevap: “Çelişkili ve Kötü Niyetli”

Fransa hükûmeti tarafından feshi istenilen Fransa İslamofobiye Karşı Mücadele Kolektifi CCIF, kendisine yönelik fesih bildirisinde yer alan çeşitli iddialara sosyal medyada hesabı üzerinden cevap verdi. Dernek hakkındaki iddialar için “çelişkili, ya beceriksiz ya da kötü niyetli” dedi.

Görsel: CCIF Twitter

16 Ekim’de terörist bir saldırıya kurban giden tarih – coğrafya öğretmeni Samuel Paty cinayetinin ardından çeşitli Müslüman dernek ve kuruluşları hedef alan Fransız hükûmeti, CCIF’i feshetme kararı almıştı. 19 Kasım’da kendisine fesih bildirisi gönderilen dernek, genel merkezini yurtdışına taşıdığı için bu kararın hükümsüz olduğunu açıklamıştı. O günden beri kolektif, İçişleri Bakanlığı’nın çeşitli şikâyet ve iddialarına sosyal medya hesapları üzerinden karşılık veriyor.

Dernek İsimleri Karıştırıldı

Samuel Paty cinayetinden önce öğretmenin işten çıkarılmasını talep eden bir video çekip yayınlayan Abdelhakim Sefrioui, saldırı sonrası gözaltına alınmıştı. Fesih bildirisinde Sefrioui’nin CCIF’in eski saymanı olduğu iddia ediliyor. CCIF buna karşılık olarak fesih bildirisini hazırlayanların “Ya becerisizlik, ya da kötü niyetlerinden dolayı CCIF’i, CIF ile karıştırdıklarını” belirtiyor. Sefrioui’nin eski saymanı olduğu derneğin Fransa İmamlar Konseyi, CIF (Conseil des imams de France) olduğu ve CCIF’le alakası olmayan bir yapı olduğu biliniyor.

Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın bildirisinde dernek, radikal İslamcılıkla ve Müslüman Kardeşler’le bağlantılı olmakla itham ediliyor. CCIF buna İçişleri Bakanlığının eski danışmanı Bernard Godard’ın ifadeleriyle yanıt veriyor: “CCIF ve Müslüman Kardeşler arasında gizli bağlantılar olduğu yönündeki söylentilerden bıktım. Bunlar Fransa’da korku estiren terimler. Ve tamamen uydurma.”

Bildiride Birbiriyle Çelişen İddialar

Bildiride yer alan “suçlamalar” arasında Abdellah Zekri’nin CCIF’in gala yemeğine teşrif eden selefi bir vaiz olduğu ve Müslüman Kardeşler’e yakın olduğu söyleniyor. Oysa CCIF, yine aynı bildiride Zekri’nin CCIF’i Müslüman topluluğu korkutmakla suçladığı ifadelerine yer verildiği belirtiyor. CCIF ayrıca yaptığı açıklamada Zekri’nin Fransız hükûmeti tarafından kurulan Fransa İslam Konseyi CFCM’in genel delegesi olduğunu hatırlatıyor.

Öte yandan bildiride 2004 yılında gerçekleşen bir olaya yer veriliyor. Burada CCIF, Grisy-Suisnes Kuran kursunun kapatılmasını islamofobik olarak tanımladığı için suçlanıyor. Çünkü İçişleri Bakanlığı bu caminin üç gazetecinin saldırıya uğramasından sonra kapatıldığını iddia ediyor. Oysa CCIF bunu Le Parisien’in haberiyle yalanlıyor: Le Parisien’e göre bu iki olay arasında bir bağlantı bulunmuyor.

CCIF, İçişleri Bakanlığı tarafından ayrıca terörizmi savunmasına rağmen Barakacity’yi ve başkanını desteklemekle suçlanıyor. Buna karşılık olarak kolektif, Barakacity başkanının birçok soruşturmaya maruz kaldığını ancak kendisine hiçbir somut suçlama yöneltilemediğini hatırlatıyor.

“İftiraların Kaynağı Aşırı Sağ Medyanın Haberleri”

Bunların yanı sıra fesih bildirisinde CCIF’in bazı üyelerinin, hatta sözcüsünün özel bir kampa gittiklerinden bahsediliyor. Bu kampın dekolonizasyonun tam olarak gerçekleşmediğine ve sömürgeci ülkeyle dekolonize edilen ülke arasında hâlâ bağlar olduğuna inanan bir ideolojinin savunulduğu bir kamp olduğu ve oraya beyazların ve gayri Müslimlerin alınmadığı belirtiliyor. Dernek buna yanıt olarak bu kampta ırkçılık mağdurlarının toplandığını, ayrıca kampa her türlü renkten ve dinden insanın katıldığını ve bu tür iftiraların aşırı sağ medya tarafından yayıldığını ifade ediyor.

Fesih bildirisinde ayrıca Facebook gibi sosyal mecralarda CCIF’in sayfalarında bazı üyelerin nefret ve şiddet içeren yorumlar yaptığı duyuruluyor. Bunun üzerine kolektif, İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’in sosyal medya paylaşımlarına yapılan Müslümanlara yönelik nefret söylemleri içeren yorumları alıntılıyor.

Son olarak CCIF, derneğin Twitter hesabında 21 Kasım’da başlattıkları tweet zincirini 27 Kasım’da attıkları son tweet ile tamamladıklarını ve fesih bildirisinde yer alan iddialara cevap vermeyi sonlandırdıklarını duyurdu. Dernek haklarında ortaya atılacak başka iddialar ve eleştirilere sitelerinde yanıt vereceklerini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü’nden Destek

Derneğe 23 Kasım Pazartesi günü Uluslararası Af Örgütü’nden destek geldi. STK’dan yapılan açıklamada, derneğin feshi “örgütlenme özgürlüğüne bir darbe olacak ve ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele eden tüm insan hakları savunucuları üzerinde caydırıcı bir etki yaratacaktır.” dendi. Uluslararası Af Örgütü, “CCIF’nin ulusal güvenlik veya kamu düzeni için feshini haklı çıkarabilecek açık ve yakın bir tehlike oluşturduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını” ekledi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler