'FRANSA'

Görevi Suistimal Nedeniyle Paris Emniyet Müdürü’nün İstifası İstendi

Fransa'da “polis şiddetine göz yumduğu” gerekçesiyle 72 seçilmiş kişi tarafından Paris Emniyet Müdürü Didier Lallement'ın istifası talep edildi.

Fotoğraf: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock.com

Aralarında belediye temsilcileri ve muhalefetten isimlerin yer aldığı 72 seçilmiş kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, Lallement’ın görevini suistimal ettiği gerekçesiyle istifasını isteyen ortak mektup gönderdi. Mektupta Emniyet Müdürü’nün gösterilerde düzeni sağlama yöntemi kınanarak polislerin geçen ay göçmen kampı tahliyesi sırasında orantısız güç kullandıkları ve Lallement’ın buna göz yumduğu belirtildi.

Lallement’ın varlığının Parislilerin güvenliğini koruma işlevini yerine getirmediği, aksine onları tehlikeye attığı aktarılan mektupta, “Başkentte düzen ve sükûnet beklerken düzensizlik ve gerginlik hakim. Emniyet Müdürü Lallement istifa etmeli.” ifadesi kullanıldı.

Fransa‘da kasımda Paris’teki Republique Meydanın’da çadır kuran 500’e yakın sığınmacının polislerce yaka paça dışarı atılması ve Afrika kökenli müzik yapımcısı Michel Zecler’in polislerce 20 dakika boyunca darbedilmesi büyük tepki toplamıştı. Ardından ülke genelinde polislere daha geniş yetkiler vermeyi öngören genel güvenlik yasa tasarısı ile polis şiddeti ülke çapında protesto edilmeye başlanmıştı. Protestolarda polis şiddetinin sorumlusu olarak İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ile Emniyet Müdürü Lallement’ın istifası istenmişti.

Sendikalar Fransa’daki Polis Şiddetini Kınamıştı

Avrupa Gazeteciler Federasyonunun Fransa’daki temsilcilerinden Profesyonel Gazeteciler Kimlik Kartı Komisyonu (CCIJP) bünyesindeki Fransa Ulusal Gazeteciler Birliği (SNJ), Fransa Demokratik İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CFDT) ve SNJ-Genel İş Konfederasyonu (CGT) ile medya kuruluşlarının sahipleri polislerin basın mensuplarına yönelik şiddetine ilişkin ortak açıklama yayımlamıştı.

Açıklamada, ülke çapında cumartesi günü düzenlenen özgürlük yürüyüşü sırasında başkent Paris’te çok sayıda gazetecinin polis şiddetinin hedefi olduğu belirtilmişti. CFDT, SNJ ve SNJ-CGT’nin her türlü şiddeti kınadıkları aktarılan açıklamada, gösterilerde aralarında Fransa’ya sığınmacı olarak gelen Suriyeli ödüllü serbest foto muhabiri Ameer al Halbi’nin de bulunduğu en az 8 gazetecinin kolluk kuvvetlerinin saldırısına maruz kaldığına dikkat çekilmişti. Açıklamada “Bilgi edinme hakkına yönelik bu saldırılar demokraside kabul edilemez” denilerek CCIJP’nin şiddeti kınadığı kaydedilmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler