'Fransa'

Fransa: “Okullarda Domuz Etine Alternatif Menü, Laikliğe Aykırı Değil”

Fransa’da 11 Aralık Cuma günü Danıştay, beş yıldır süren hukuki süreçten sonra okul yemekhanelerinde domuz eti bulunan menülere alternatif bir menü sunulmasının laiklik ilkesine aykırı olmadığına karar verdi.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Fransa’da beş yıldan fazla süren bir hukuki tartışma nihayet sona erdi. Saône-et-Loire şehrinin Chalon-sur-Saône kasabasının belediye başkanı Gilles Platret (LR-Cumhuriyetçiler), 2015 yılında okul yemekhanelerinde domuz eti bulunan menülere alternatif menü sunmanın laikliğe aykırı olduğunu belirterek yasaklamıştı. Bu yasak, hukuki olarak 3 kez reddedilmişti. Konuyla ilgili nihai karar Danıştaydan çıktı.

2015’ten Beri Yasak

Chalon-Sur-Saône’un okul yemekhanelerinde 1984 yılından beri domuz etine alternatif menü sunulmasına rağmen bu uygulama 2015 yılında kaldırıldı. Belediye meclisinin oylamasıyla alınan bu kararda, belediye yemekhanelerinin tarafsız ve laik bir işleyişinin tesis edilmesi amaçlandığı belirtildi. Konuyla alakalı Karim Achoui’nin kurucusu olduğu Yargıda Müslümanları Savunma Ligi (Fr. “Ligue de défense judiciaire des musulmans”) hukuk mücadelesi başlattı.

Üç Hukukî Red

2017’de Dijon İdare Mahkemesi ve ardından 2018’de Lyon İdari Temyiz Mahkemesi, belediyenin almış olduğu kararı reddetmişti. Alınan retler, belediyenin 2015’ten beri domuz eti bulunmayan menülerin tahsis edilmemesini engelleyemedi. Belediye en son Danıştaya başvurdu.

Danıştay Cuma günü kararını açıklarken gerçekleştirdiği basın açıklamasında, belediyelerin domuz eti yerine alternatif olacak menüler sağlama zorunluluğunun olmadığını hatırlatırken şunu da ekledi: “Ne laiklik ilkeleri ve kamu hizmetinin tarafsızlığı, ne de kullanıcıların kamu hizmeti önünde eşitliği ilkesi, kendi başlarına yerel yönetimlerin böyle bir menü sunmasını engellemiyor.” Danıştay, okul yemekhanelerinin kamu hizmeti sunmayı seçtiklerinde, belediyelerin tüm çocukların bu kamu hizmetine erişebilmesine ilişkin genel menfaati dikkate alması gerektiğini ekledi. (P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler