'Hanau'

Hanau Saldırganının Babası Hakkında Suç Duyurusu: “Babası Saatli Bomba”

Hanau saldırısında hayatını kaybeden kurbanların yakınları, saldırganın 73 yaşındaki babasını cinayete yardım ve yataklık etmekle suçluyor. Ailelerin iddialarını destekleyen endişe verici kanıtlar var.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Hanau saldırısının üzerinden bir yıl geçmişken, Süddeutsche‘nin haberine göre saldırganın 73 yaşındaki babası Hans-Gerd R.’yi “saatli bomba” olarak tanımlayan kurban yakınları baba hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Hans-Gerd R.’nin de her an oğlu Tobias R. gibi bir saldırı gerçekleştirme potansiyeli taşıdığını düşünülüyor.

Tobias R., bundan tam bir sene önce 19 Şubat 2020’de Hanau’da gerçekleştirdiği ırkçı saldırıda dokuz kişiyi öldürmüş ardından da annesini öldürerek intihar etmişti.

Endişeli kurban yakınları saldırganın babasını büyük bir tehdit olarak görüyor. Kendisine bir çoban köpeği satın alan Hans-Gerd R.’nin, mahalledeki bir aileye koyu tenli bir çocuğa koruyucu aile oldukları için hakaret ettiği ve saldırıyı oğlunun değil gizli servisin yaptığını söylediği biliniyor. Oğlunun saldırıda katlettiği kurbanları da “failler” olarak nitelendiriyor.

Buna karşılık Hans-Gerd R.’yi saldırının ikinci faili olarak gören kurban yakınları, Hans-Gerd R. hakkında cinayete yardım veya en azından şuç teşkil eden eylemleri polise bildirmeme nedeniyle 16 sayfalık bir suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda babanın planlanan eylemlerden haberdar olduğu ve oğlunu bu konuda teşvik ettiği iddia ediliyor. Ayrıca baba Hans-Gerd R.’nin oğlu üzerinde güçlü bir baskı kurduğu, oğlunun babasına büyük ölçüde bağımlı olduğu da soruşturma dosyalarındaki verilerden anlaşılıyor.

“Saldırgan Babasının Bir Ürünü”

Kurban aileleri uzun süredir Federal Savcılığı eylemin tam olarak nasıl gerçekleştiği noktasında yeterli soruşturmayı yapmamakla suçluyor.  Zira onlara göre saldırının ikinci faili kavgacılığı ile şehirde tanınan bir isim olan Hans-Gerd R. Ailelerin bu kanısını destekleyen pek çok kanıt bulunuyor.

Bu kanıtlardan birini bir İş Bulma Ajansı (Alm. Jobcenter) çalışanının saldırgan ve babası arasındaki ilişkiye dair sarfettiği ifadeler teşkil ediyor. Ajans çalışanı saldırgan Tobias R. için “Babası ne derse o kanundu” diyerek, hakkında açılan ve sayısı 250’yi geçen hukuki davalarda 30lu yaşlarda olmasına rağmen kendisini hep babasının temsil ettiğine dikkat çekiyor. Ajans çalışanı, Tobias R.’nin babasının bir ürünü olduğunu söylüyor.

Suç duyurusunda bulunan ailelerin avukatları baba ve oğulun ortak bir ırkçı dünya görüşüne sahip olduklarını ve birbirlerini bu konuda teşvik ettiklerini aktarıyor. Buna ek olarak babanın, saldırı gecesi nerede olduğu ve neler yaptığı hakkında yalan beyanlarda bulunduğuna işaret ediliyor.

Saldırganın Babasının Olay Gecesine Dair Yalan Beyanları

Saldırı akşamı saat 8’de yattığını ve sabah 4’te işe gittiğini söyleyen Hans-Gerd R., oğlundan haberinin olmadığını, silah seslerini duymadığını ve ancak polislerin baskınıyla uyandığını iddia etmişti. Ancak iş verenle yapılan görüşmede bu iddianın doğru olmadığı ve Hans-Gerd R.’nin sabah 7’de iş başı yaptığı anlaşıldı. Ayrıca bir komşusu Hans-Gerd R.’yi akşam 22:30 sularında bir el feneriyle oğlunun saldıyı gerçekleştirip eve döndüğü arabanın içinde gördüğünü bildirdi. Arabanın zemininde saldırının gerçekleştirildiği silah ve cephanenin bulunması, avukatlara göre Hans-Gerd R.’nin oğluyla saldırı silahı hakkında konuştuğuna işaret ediyor.

Karısının öldürülmesinde de Hans-Gerd R.’nin parmağının olabileceğini ifade eden avukatlar, yapılan adli tıp incelemesinde Hans-Gerd R.’nin kıyafetlerinde barut izine rastlandığına dikkat çekiyor. Ayrıca yaşadığı evin oldukça küçük olması nedeniyle karısının vurulma sesini duymamasının imkansız olduğu vurgulanıyor.

Avukatlar Hans-Gerd R.’nin sadece “kafası karışmış, kavgacı bir ihtiyar” olmadığını, aksine “kararlı bir ideolog” olduğunu ve bilinçli ve planlı bir şekilde hareket ettiğini belirterek, federal savcılıktan bu şahsın yeniden soruşturulmasını talep ediyorlar.

Hans-Gerd R. ayrıca saldırıda kullanılan silah ve otomobilin de kendisine geri verilmesini talep ediyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler