'Kovid-19'

Almanya’da Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’ye Liyakat Nişanı Verilecek

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’ye Almanya'da liyakat nişanı verileceği bildirildi.

Fotoğraf: "© BioNTech SE 2020, all rights reserved”. Değişiklikler: Perspektif

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’ye Almanya‘da liyakat nişanı verileceği bildirildi. Almanya Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından 19 Mart’ta Bellevue Sarayı’nda düzenlenecek, Başbakan Angela Merkel’in de katılacağı törende, Özlem Türeci ile Uğur Şahin’e Almanya’nın “Yıldızlı Büyük Liyakat Nişanı” verilecek.

Cumhurbaşkanı Steinmeier’ın bu yıl ilk kez yüz yüze vereceği liyakat nişanını, BioNTech’in kurucularından araştırmacı çiftin alacağına işaret edilen açıklamada, Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in tıbbi araştırmalarına işaret edildi.

Açıklamada, Türeci ve Şahin’in Kovid-19 salgının önüne geçmesine katkı sağladıklarına işaret edilerek, “Onların m-RNA teknolojileri alanında dünya çapında kabul edilen yetkinlikleri ve dur durak bilmez çabaları sayesinde çok kısa sürede Kovid-19’a karşı bir aşı geliştirmeyi ve onaylanmasını başardılar.” ifadeleri kullanıldı.

BioNTech

Başlangıçta kanser araştırmalarında aktif olan Prof. Dr. Şahin ve Dr. Türeci, 2008 yılında kansere karşı tedaviler geliştirmek için BioNTech şirketini kurdu. Kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon yerine, vücudun bireysel olarak kanserle savaşması için eğitilmesini düşündüklerini belirten çift, bu amaçla tedavide mRNA kullanmayı planladıkları bir sürece başladı.

BioNTech olarak geçtiğimiz yıl nisan ayından itibaren Sars-CoV-2 virüsüne karşı aşı geliştirmek için çalışmalarına başladı. Yapılan çalışmada mRNA teknolojisi kullanıldı. BNT162b2 ismi verilen aşı, 21 Aralık 2020 itibarıyla Avrupa Birliği’Nde şartlı pazarlama izni aldı. Aşı, şimdiye kadar ağır Kovid-19 hastalığına karşı en etkili aşı olarak kabul ediliyor. Yapılan labaratuvar çalışmalarına göre, aşının ayrıca ilk kez İngiltere ve Güney Afrika’da çıkan yeni türlerine karşı etkili olduğu belirtiliyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler