'Kovid-19'

Avrupa’da AstraZeneca Aşısını Askıya Alan Ülkeler Artıyor

Oxford Üniversitesi ile İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının kan pıhtılaşmasına yol açması nedeniyle bazı ülkeler, aşının uygulanmasını geçici olarak askıya aldı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

AB’nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı, Oxford Üniversitesi ile İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca‘nın geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının, kan pıhtılaşmasına yol açmasına rağmen aşının faydalarının risklerinden daha çok olduğunu tekrarladı. Ajans, kanda alışılmadık şekilde görülen pıhtılaşmalarla aşı arasında bir “bağlantı” bulunduğunu ancak bunun “çok nadir görülen yan etkiler” olduğunu bildirdi. Kararın ardından toplanan AB Sağlık Bakanları, ortak bir karara varamadı. Diğer taraftan bazı ülkeler, AstraZeneca aşısının yol açtığı kanda pıhtılaşma nedeniyle aşının belli yaş gruplarına uygulanmasını askıya aldı.

İspanya’da 60 Yaş Altına AstraZeneca Aşısı Uygulanmayacak

İspanya’daki 17 özerk yönetimin sağlık bölümleriyle toplantı yapan İspanya Sağlık Bakanı Carolina Darias, Avrupa İlaç Ajansının (EMA) “AstraZeneca’nın kan pıhtılaşmasına yol açabileceği ihtimaline rağmen yararının riskinden fazla olduğu gerekçesiyle kullanılmasına devam edilmesi” tavsiyesine karşın aksi yönde karar almayı tercih ettiklerini açıkladı.

Bakanlık, söz konusu aşının 60 yaş altına yapılmasını, herhangi bir tarih belirlemeden askıya aldı. AstraZeneca aşısının 60 yaş üstünde ise isteğe bağlı yapılabileceği bildirildi. İspanya’da mevcut durumda 1,1 milyon doz AstraZeneca aşısı olduğu belirtiliyor. Diğer yandan AstraZeneca’nın ilk doz aşısını olanların ikinci dozu olup olmayacakları belirsizliğini koruyor.

AstraZeneca aşısının yan etkilerinin kaç kişide görüldüğüyle ilgili bir bilgi paylaşılmazken İspanyol basınında, özellikle 60 yaş altı kadınlarda, aşının yapılmasının ardından iki hafta içinde yan etkilerin gözlendiğine ilişkin haberler yer aldı.

Hollanda: “60 Yaşın Üstündekiler İçin AstraZeneca İyi ve Güvenli Bir Aşı”

Hollanda Sağlık Bakanı Hugo de Jonge, düzenlediği basın toplantısında, Hollanda Sağlık Konseyince verilen tavsiye kararı üzerine 60 yaşın altındakilere AstraZeneca aşısının kullanımının geçici olarak durdurulduğunu bildirdi. De Jonge, 60 yaşın üstündekilere söz konusu aşının uygulanmaya devam edeceği bilgisini paylaştı.

Aşının yan etkilerinin genellikle 60 yaşın altındakilerde görüldüğünü vurgulayan De Jonge, “60 yaşın üstündekiler için AstraZeneca iyi ve güvenli bir aşı.” dedi. Sağlık Konseyinin tavsiyesine göre, ilk dozu AstraZeneca aşısıyla olan 60 yaşın altındakilere ikinci doz yine aynı aşıyla yapılabilecek.

Avustralya’da 50 Yaş Altındakilere AstraZeneca Aşısı Yapılmayacak

Avustralya’da da AstraZeneca‘nın kan pıhtılaşmasına yol açtığı değerlendirmesi nedeniyle aşının 50 yaş altındakilere yapılmayacağı bildirildi. Başbakan Scott Morrison, yaptığı açıklamada, Avustralya Aşı Teknik Danışma Grubu’nun (ATAGI) önerisinin ardından Alman biyoteknoloji firması Biontech’in ABD’li ilaç firması Pfizer ile geliştirdiği Kovid-19 aşısının, 50 yaş altındaki nüfus için tercih edilen aşı olacağını belirtti.

Morrison, yaş kısıtlaması getirilen Oxford-AstraZeneca aşısının, düşük de olsa ciddi risk içerdiğini vurgulayarak, “Mümkün olduğunca en doğru tıbbi tavsiyeye dayanarak, gereken önlemleri alıyoruz.” ifadesini kullandı. Açıklama, Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) “aşı ile kan pıhtılaşması arasında ‘olası bir bağlantı’ bulunduğunu” bildirmesinin ardından geldi. Nadir görülen kah pıhtılaşmasının, Oxford-AstraZeneca aşısının yalnızca ilk dozundan sonra meydana geldiği, dolayısıyla ilk dozunu yaptırmış olan 50 yaşın altındaki kişilerin ikinci dozu yaptırabileceği kaydedildi.

Belçika’da AstraZeneca Aşısı 55 Yaş Üstü Kişilere Uygulanacak

Belçika hükümeti, AstraZeneca firmasının yeni tip koronavirüse karşı geliştirdiği aşıyı geçici olarak 55 yaşından büyük kişilere uygulama kararı aldı. Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, AstraZeneca aşısının 55 yaşından gençlere yapılmasını en az 4 hafta boyunca askıya aldıklarını duyurdu.

Vandenbroucke, kararın ülkedeki aşılama kampanyasını çok fazla etkilemeyeceğini belirterek, “Şu anda 65 yaş üstü kişilerle belli hastalıkları olanların aşılanmasına odaklanıyoruz. Hastalığı bulunanlar da zaten daha çok ileri yaştakilerden oluşuyor.” dedi.

Dört haftanın sonunda değerlendirme yapacaklarını aktaran Vandenbroucke, Avrupa İlaç Ajansı ve AstraZeneca firmasından bu süre içinde farklı yaş gruplarının durumuyla ilgili daha iyi bir analiz almayı beklediklerini söyledi.

İngiltere’de 30 Yaş Altındakilere Oxford-AstraZeneca Aşısı Yapılmayacak

İngiltere’de 30 yaş altındakilere kan pıhtılaşmasına yol açtığı değerlendirilen Oxford-AstraZeneca aşısının yerine Pfizer veya Moderna’nın aşıları yapılacak. İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumunun (MHRA) açıklamasında, Oxford-AstraZeneca aşısının ciddi hastalıkları önlemede halen büyük faydaları olduğu belirtildi. Bununla beraber 31 Mart’a kadar 79 kan pıhtılaşması vakasının rapor edildiği ve bu kişilerden 19’un öldüğü duyurulan açıklamada, kan pıhtılaşmasına neyin yol açtığının belirlenemediği vurgulandı.

51’i kadın ve 28’i erkek olan vakaların yaşlarının 18-79 arasında değiştiği, hayatını kaybeden 19 kişiden 3’ünün 30 yaşın altında olduğu açıklandı. 19 ölümün 14’ünde beyinde, 5’inde ise toplardamarlar içinde kan pıhtısı görüldüğü belirtildi.

MHRA’nın açıklamasının ardından Aşı Komitesi, gençlerde görülen kan pıhtılaşması nedeniyle 30 yaşın altındakilere bundan sonra Pfizer veya Moderna aşılarının sunulacağını açıkladı. Oxford-AstraZeneca aşısının ilk dozunu yapılmış olanların ise aynı aşının ikinci dozunu olabileceği belirtildi. İngiltere’de 20 milyondan fazla AstraZeneca aşısı uygulandığı kaydediliyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler