'NSU'

Keupstrasse Patlamasında Neler Oldu?

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) isimli terör örgütünün bilinen ilk cinayetinin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen açılan yaralar hâlâ taze. Bugün, NSU'nun Köln şehrindeki Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olduğu Keup Caddesi'ni hedef alan bombalı saldırısının 19. yıldönümü.

Fotoğraf: AA

Almanya’nın Köln şehrinde “Küçük Türkiye” olarak bilinen Keup Caddesi’nde (Keupstraße) NSU aşırı sağcı terör örgütü bundan 19 yıl önce bombalı bir saldırı gerçekleştirdi. 2004 yılında Türkiye kökenli esnafın yoğun olarak bulunduğu caddedeki bir dükkânın önüne bırakılan bisikletin havaya uçurulması ile 1 buçuk kilo TNT etkisine benzer bir etkiye sahip olan çivili bomba çoğu ağır olmak üzere 22 kişinin yaralanmasına neden oldu. Londra güvenlik güçleri, saldırının Londra’da 1999’da aşırı sağcılar tarafından düzenlenen saldırıyla birebir aynı olduğunu söyleyerek arada bir bağlantı olabileceğini Köln Kriminal Polisi’ne bildirmişti. 

Olay sırasında bombanın önüne bırakıldığı dükkanın sahibi ve çevredekiler büyük şaşkınlık ve korku yaşarken, 5 kilodan fazla çivili bombadan fırlayan çiviler civardaki mekanlara ve çevrede bulunan insanların üzerine kurşun gibi yağmıştı. Dönemin İçişleri Bakanı Otto Schily’nin saldırının arkasında ırkçı bir saik bulunamadığına dair açıklaması ve polisin ve medyanın saldırıyı bir mafya hesaplaşması şeklinde ele alması mağdurlara ikinci bir mağduriyet yaşatmıştı.

Saldırı sonrası yaşadıkları hakkında Aljazeera Turk‘e konuşan Keup Caddesi esnafı Mithat Özdemir bilhassa medyanın olayı ele alışının saldırıyı esnaf için daha travmatik hâle getirdiğini belirtmiş, yerel Türkçe basınının da saldırıyı hiç araştırmadan “PKK yaptı, mafya işi, hesaplaşma” gibi başlıklarla haberleştirmesini de Türkiye’den gelenlerin Almanya’da doğru dürüst ticaret yapamazmış gibi bir algı oluşturduğu gerekçesiyle eleştirmişti.

NSU Davası: “Yaşanan Süreç Bir Tiyatro”

NSU terör örgütü Almanya’da 2000-2007’de 8’i Türk 10 kişiyi öldürdü, iki bombalı saldırı düzenledi ve 15 banka soygunu gerçekleştirdi. NSU terör örgütü üyelerinin varlığı ve cinayetlerdeki rolü ise 4 Kasım 2011’de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı. Cinayetler uzun süre karanlıkta kalmış, Alman medyası, 2000’li yıllarda cinayetlerin arkasında mafyanın ya da ailelerin olduğunu öne süren ve “döner cinayetleri” olarak adlandırılan haberler yapmıştı.

NSU’nun işlediği bilinen bu en az 10 cinayetin tamamı vicdansızca ve canice işlenmiş cinayetlerdi. Kurban aileleri senelerce fail muamelesi görürken, polis cinayetlerin ardında ırkçı bir motif olabileceği olasılığını göz ardı ederek mafya ve uyuşturucu bağlantısı üzerinde durmayı yeğledi. Kurbanların aileleri için seneler süren bekleyiş, 11 Temmuz 2018’de kısmen sona erdi. Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde biri NSU terör örgütü üyeliğinden, diğerleri de terör örgütüne yardım ve yataklıktan 5 zanlı ceza aldı. Ancak 5 yıl süren dava, açıkta kalan birçok sorunun cevaplanmasını sağlayamadı.

Keup Caddesi’ndeki bombalı saldırının mağdurlarından Kemal G. yaşanan soruşturma ve yargı sürecini bir tiyatro olarak nitelendirmişti. Temmuz 2018’de mahkemenin açıklayacağı karar öncesi konuşan Kemal G. oynanan tiyatronun mahkeme kararıyla final yapacağını söylemişti. 

Keup Caddesi İçin Sanal Anıt

Köln Belediyesi Türkiye kökenli esnafın yoğun olduğu Keup Caddesi’nde NSU terör örgütünün kurbanları için bir anıt yapılabileceğini açıklamıştı. 2016 yılında, Köln Belediye Meclisi bu amaçla düzenlenen bir yarışmada kazanan anıt tasarısını uygulamaya geçirmek istemişti. Fakat o zamandan bu yana kabul görülen anıt tasarısı henüz hayata geçirilemedi. Köln Belediyesi’nden yapılan en son açıklamada anıt için ihtiyaç duyulan 550 metrekarelik arazinin temin edildiği ve projenin 3-4 yıla tamamlanacağı duyuruldu.

Sanal ve interaktif bir niteliğe sahip olan Keup Caddesi anıt tasarısı, sanatçı Ulf Aminde’ye ait. 26 metre uzunluğunda ve altı metre genişliğinde tasarlanan anıt, akıllı telefonlar yoluyla ziyaretçiler için canlı hâle gelebilecek. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler