'Nefret Söylemi'

Avrupa Konseyi, Karadağ’daki Etnik Ayrım Sebebiyle Endişeli

Avrupa Konseyi raporu, farklı etknik gruplardan oluşan Karadağ'daki topluluklar arasındaki ayrımların büyüdüğünü ve yetkililerin artan nefret söylemiyle mücadele etmek için daha fazlasını yapması gerektiğini söylüyor.

Fotoğraf: Shutterstock

Avrupa Konseyi, Karadağ’da etnik topluluklar arasındaki bölünmelerin derinleştiği konusunda uyardı ve nefret söyleminin izlenmesinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Ulusal Azınlıkların Korunması Sözleşmesi‘nin Karadağ‘daki uygulamasına ilişkin raporunda, yetkililerin neredeyse tüm etnik gruplar arasındaki sosyal mesafelerin arttığını söylediğini kaydetti.

“Bu, Komite’nin topluluklar arasındaki bölünmelerin derinleşebileceği ve daha belirgin hâle gelebileceği görüşüne katkıda bulundu. Raporda, farklı Ortodoks [kilise] toplulukları arasında dinî anlaşmazlık vakaları da kaydedildi ”dedi. Rapor, nefret söyleminin ülkede suç sayıldığını, ancak yetkililer tarafından sosyal medya çok az izlendiğini belirtiyor. Çünkü hiçbir kurumun bunu yapma yetkisine sahip değil.

Konsey, yeni medya araçlarına yönelik yasaya ilişkin istişarelerde yetkililere nefret söyleminin önlenmesine özel önem verilmesi ve yasa ile çevrimiçi nefret söylemi sorununun ele alınması çağrısında bulundu. Yeni Medya Yasası’nın yayımlanan nefret söyleminin sorumluluklarını açıkça tanımlaması ve bir devlet kurumuna çevrimiçi nefret söylemi örneklerini izleme ve yaptırım uygulama yetkisi vermesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun Karadağ hakkındaki 2020 ilerleme raporu, medyada ve sosyal ağlarda nefret söylemi ve sözlü tacizin konuşulduğu konusunda uyardı. Yetkilileri yargı sisteminin nefret söylemini ele alma kapasitesini artırmaya ve bu tür davaların soruşturulmasını, kovuşturulmasını ve uygun şekilde yaptırıma tabi tutulmasını sağlamaya çağırdı.

Diğer Ülkelerin Sembollerinin Kullanımına Dair Karmaşa

Avrupa Konseyi, ayrıca, yetkilileri Karadağ’daki diğer devlet sembollerinin kullanımına da açıklık getirilmesine çağırdı: “Diğer devletlerin sembollerinin sergilenmesini yasaklayan yürürlükteki yasada netlik yok ve bu meselenin yakında çıkacak olan mevzuatta ele alınması gerekiyor. Yetkililer, Karadağ toplumu içinde etnik ve dinî hatlar üzerinde bölünmeleri önlemek ve hoşgörü ruhunu teşvik etmek için uyanık olmalı.”

Karadağ’ın Ulusal Semboller Yasası, etnik azınlıkların kendi ulusal sembollerini sergilemelerini yasaklamıyor, ancak yanlarında ulusal bayrağı göstermelerini, aksi takdirde 100 ila 500 avro arasında para cezasına çarptırılmalarını ön görüyor. 2019’da polis, Tuzi ve Ostros kasabalarındaki festivaller sırasında ulusal bayraklarını sergiledikleri için etnik Arnavutları para cezasına çarptırdı. Şubat ayında kuzeydoğu Bijelo Polje’de bir adam arabasına Sırp bayrağı astığı için 300 avro para cezasına çarptırıldı.

Karadağ’ın Etnik Kompozisyonu

Çok uluslu bir ülke olan Karadağ‘da nüfusun yarısından fazlasını oluşturan tek bir topluluk bulunmuyor. Yaklaşık 630.000 kişilik nüfusunun yaklaşık yüzde 45’i Karadağlı, yüzde 29’u Sırp, yüzde 11’i Boşnak veya Müslüman ve yüzde 5’i Arnavut olarak tanımlanıyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler