NSU Dosyaları 30 Yıl Daha Kilitli Kalacak
Almanya'nın Hessen Eyalet Meclisindeki yeşil-siyah koalisyonu, NSU dosyalarının kilitli kalmaya devam etmesine karar verdi.
Geçtiğimiz hafta NSU dosyalarının yayımlanmasıyla ilgili olan tartışmaların etkileri hala sürüyor. Almanya’da CDU, CSU ve Yeşiller Partilerinin Hessen eyaletindeki “yeşil-siyah” koalisyonu ve gizli NSU dosyalarının 30 yıl daha kapalı kalmasına karar verdi. Hessen İçişleri Bakanı Peter Beuth (CDU), geçtiğimiz çarşamba akşamı Wiesbaden Eyalet Parlamentosunda bu belgelerin yayımlanmaması yönündeki kararı savundu. Beuth, güvenlik kurumlarının çalışma yöntemlerini herkese açıklayamayacağını açıkladı ve ekledi: “Aksi takdirde, anayasanın düşmanları bu bilgileri ortak değerlerimizle savaşmak veya özellikle insanları tehlikeye atmak için kullanabilir.”
Açıklaması talep edilen dosyalar, Anayasayı Koruma Dairesi’nin 2013 ve 2014 yıllarına ait iki raporunu kapsıyor. Eyalete ulaşan ve dosyanın açıklığa kavuşturulmasını talep eden dilekçeye imza atan kişiler, “Nasyonal Sosyalist Yeraltı” (NSU) cinayetlerine yeni bir bakış açısı getirmeyi umuyor ve Kassel’in Bölge Başkanı Walter Lübcke’nin öldürülmesiyle olası bağlantılar mevcut.
2000-2007 yılları arasında on kişiyi öldüren NSU terör örgütünün kurbanlarının sekizi Türk asıllı, biri Yunan asıllı bir esnaf ve biri kadın polis memuruydu. Faillerin suç ortağı Beate Zschäpe ise 2018’de mahkum edilmişti.
Partilerin NSU Dosyalarına Dair Açıklamaları
Peter Beuth, demokratik anayasal devletlerin güvenlik teşkilatlarının işleyişini korumak ve bunlar üzerinde kontrol sağlamak için yasal düzenlemeler oluşturduğunu söyledi. Bununla birlikte, bu gibi durumlarda, belirli kontrol mekanizmaları bulunuyor. Parlamento Kontrol Komitesi, dosyaları inceleme konusunda tam haklara sahip ve komite, Anayasayı Koruma Dairesinin sahip olduğu tüm bilgilere istediği zaman erişebiliyor. Hessen Eyalet Parlamentosunun dilekçe komisyonu, daha önce gizli olarak sınıflandırılan NSU dosyalarının yayımlanmasını talep eden on binlerce kişinin imzaladığı bir dilekçeyi incelemişti.
SPD Eyalet Meclis Grubunun Başkanı Günter Rudolph, NSU cinayetleri nedeniyle anayasal devlete büyük bir güvenin kaybolduğu konusunda uyardı. Bu nedenle, mümkün olan en büyük düzeyde şeffaflığın gerekli olduğunu ve dosyaların açılmasının buna önemli bir katkı sağlayabileceğini bildirdi.
Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Janine Wissler de Sol Parti’nin dilekçe talebini desteklediğini vurguladı. Wissler, “Hessen’in sağcı şiddetle ve devletin bununla nasıl başa çıktığı konusunda bir sorunu var. Kapalı kapılar ardında açıklama yapılmamalıdır.” şeklinde açıklama yaptı.
FDP Eyalet Meclisi Üyesi ve İçişleri Uzmanı Stefan Müller, güvenlik makamlarına ve Anayasayı Koruma Dairesine daha fazla güvenin sağlanması çağrısında bulundu. Ancak, bunun, bazıları karartılmış olan dosyaların serbest bırakılması yoluyla yapılıp yapılamayacağı konusunda endişeler olduğunu söyledi.
Aşırı sağcı parti AfD‘nin parlamento grubu, NSU dosyalarının serbest bırakılması için eyalet parlamentosuna kendi başvurusunu sunmuştu. Grup, söz konusu dosyalar ve raporların 30 yılın ardından artık gizli bilgi olarak sınıflandırılmaması gerektiğini söyledi.
CDU meclis grubunun başkanı Holger Bellino ve Yeşiller’den Mathias Wagner, önceki yasama döneminden beri NSU’yu soruşturan komisyonun tüm üyelere açık olduğu için dosyaların içeriğinin parlamento kontrolüne verildiğini vurguladı. Wagner, dilekçenin daha fazla incelenmesi gerektiğini duyurdu. Dosyaların içeriği hakkında bilgi ihtiyacının karşılanabileceği yollar aranacağını belirtti.
NSU Dosyalarının ve Komisyon Çalışmalarının Tartışmalı İçeriği
İçişleri Bakanı Peter Beuth, söz konusu belgelerin NSU hakkında raporlar olmadığını söyledi: İçişleri Bakanı, “Belgeler, daha önce gerçekleşen bir dosya incelemesine ilişkin raporlardı. Raporlar, ilgili kontrol komitesi ve NSU Araştırma Komisyonu tam olarak ve herhangi bir değişiklik yapılmadan sunulmuştur. Ayrıca dosyalar Lübcke cinayetinin soruşturulması için başsavcılığa gönderilmiş ve bu amaçla oluşturulan Araştırma Komisyonuna da sunulmuştur.” açıklamasında bulundu.
Hessen eyalet parlamentosunun NSU Araştırma Komisyonu, dört yıllık faaliyetin ardından 2018 ortalarında çalışmalarını sonlandırmıştı. Komisyon, Kasselli internet kafe işletmecisi Halit Yozgat‘ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada Hessen yetkililerinin hata yapıp yapmadığını araştıracağını belirtmişti. 2006’da gerçekleştirilen cinayet, NSU tarafından işlendiği biliniyor.
NSU Araştırma Komisyonunun dört yıllık çalışması, büyük ölçüde partiler arası siyasi anlaşmazlıklarla şekillendi. Buna göre ortak bir nihai rapor bulunmuyor. Komisyonda temsil edilen parlamento grupları, yalnızca ortak bir önsöz üzerinde anlaşabildiler. Bu metin kurbanların ailelerine hitaben bir özrü de içeriyor. Komisyonda 66 oturumda 100’den fazla tanık dinlendi ve 1852 dosya işleme alındı. (P)