'NSU'

Alman Meclis Başkanvekili: “NSU Cinayetleri Açıklığa Kavuşmadı”

Almanya'da Federal Meclis (Bundestag) Başkan Yardımcısı Petra Pau, 8'i Türk toplam 10 kişiyi katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün bağlantılarının tam olarak açıklığa kavuşturulmadığını söyledi.

Almanya’da Federal Meclis (Bundestag) Başkan Yardımcısı Petra Pau, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün bağlantılarının hâlâ açıklığa kavuşturulmadığını söyledi. Petra Pau, Welt gazetesine yaptığı açıklamada, “NSU ağlarının bugün hâlâ var olduğundan eminim. Bana göre, NSU cinayetleri ve bombalamalar tam olarak açıklığa kavuşmadı.” dedi.

NSU Cinayetleri ve Lübcke Suikastı

Bir parlamento mensubu olarak, NSU cinayetleri konusunda kurulan iki araştırma komisyonunun üyesi olduğunu hatırlatan Pau, istihbarat servisinin bu konudaki tutumuna, “Bu süreçte istihbarat servisleri tarafından sürekli olarak olayın aydınlanması konusunda bir ablukayla karşılaştık. Bugüne kadar, Anayasayı Koruma Dairesi, NSU etrafındaki ağlar hakkındaki bulguları masaya koymadı.” ifadeleri ile eleştiride bulundu.

Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke‘nin, aşırı sağcı Stephen E. tarafından geçen yıl öldürülmesinin ardından, yine Kassel’de NSU tarafından 14 yıl önce katledilen Halit Yozgat cinayeti arasında bir bağlantıdan şüphelendiğini dile getiren Pau, “Acaba NSU davası daha iyi araştırılsaydı Lübcke cinayeti önlenebilir miydi? Stephan E.’nin daha fazla radikalleşmesi veya silahlandırılması durdurulabilir miydi? Açıkçası bunları merak ediyorum.” diye konuştu.

Alman Polis Teşkilatında Aşırı Sağcılık İddiaları ve İlk İstifa

Almanya‘da 8’i Türk, toplam 10 kişiyi katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının müdahil avukatlarından Seda Başay-Yıldız 2018 ve 2019 yıllarında “NSU 2.0” imzalı ölüm tehdidi içerikli mektuplar almıştı.

Yapılan soruşturma kapsamında mektuplar gönderilmeden kısa bir süre önce Frankfurt’taki bir karakolun bilgisayarından avukatın bilgisayarına girilip özel bilgilerin çalındığı tespit edilmişti. Mektupların ardından inceleme başlatan Hessen Eyalet İçişleri Bakanlığı, 40 polis hakkında aşırı sağ saikli suçlarla ilişkileri oldukları gerekçesiyle soruşturma başlatmış, 5 polis açığa alınmıştı. Ancak aradan geçen iki yıla rağmen suçlular tespit edilmedi.

Ardından kabare sanatçısı İdil Baydar ve Sol Parti Hessen Eyalet Meclis Grup Başkanı Janine Wissler de“NSU 2.0” imzalı tehdit mektubu almışlar, ikisinin de özel bilgilerine Hessen polis teşkilatından erişildiği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Hessen Emniyet Müdürü Udo Münch geçtiğimiz hafta istifa etti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler