"ALMANYA"

Anayasayı Koruma Dairesi, NSU Hakkında Basına Bilgi Vermek Zorunda

Alman Anayasayı Koruma Dairesi son yıllarda NSU terör örgütü hakkındaki ketum tutumuyla gündemde. Federal İdare Mahkemesi, basının sorularını sürekli geri çeviren Anayasayı Koruma Dairesinin basına bilgi vermek zorunda olduğuna karar verdi.

16 Ekim 2020 admin

Almanya’da Anayasayı Koruma Dairelerinin NSU terör örgütünün işlediği suçlar hakkında bilgi sahibi olup olmadığı yıllardır tartışılan bir konu. 2011 senesinde NSU davasıyla ilişkin önemli belgeler Alman Anayasayı Koruma Dairesindeki Lothar Lingen lakaplı bir üst düzey çalışan tarafından yok edilmişti. Bu skandal 2012 senesinde ortaya çıkmış ve kamuoyunda eleştiriyle karşılanmıştı. Ayrıca, bu olay o dönemin Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Heinz Fromm’un istifasına neden olmuş, söz konusu çalışan hakkında ise disiplin soruşturması açılmıştı.

Basının Bilgi Alma Çabaları

2014 senesinde Zeit Gazetesinin Federal Anayasayı Koruma Dairesine bu disiplin soruşturması hakkında yönelttiği soruların geri çevrilmesinin ardından Zeit, bu talebi mahkemeye taşıdı. Davada Köln İdari Mahkemesi soruların büyük bir kısmının cevaplandırılması gerektiğine karar verdi. Bunun üzerine Alman Anayasayı Koruma Dairesi istinaf talebinde bulundu, fakat başarılı olamadı. Federal İdare Mahkemesi, gazetecilerin, NSU hakkındaki dosyaları imha eden memur hakkındaki disiplin soruşturmasına dair sorularının cevaplandırılması gerektiğine hükmetti. Kararda ayrıca basın mensuplarının “gerekli” ya da “önemli” olup olmadığının da tartışmaya açık olmadığının altı çiziliyor. Anayasayı Koruma Dairesi ve NSU kompleksinde en çok merak edilen sorular arasında Lothar Lingen ismi altında bilinen şahsın NSU terör örgütü ile ilgili belgeleri izinsiz ve kendi başına parçalayıp parçalamadığı sorusu var.

Yıllar süren bir hukuk mücadelesinin sonucu olarak Alman Anayasayı Koruma Dairesi, geçtiğimiz salı günü Leipzig şehrinde verilen son mahkeme kararına göre bundan böyle disiplin davası hakkında basına bilgi vermek ve soruları yanıtlamak zorunda olacak. (eby)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler