Merkel’den AB ve Türkiye Arasındaki Göç Mutabakatına Dair Açıklama
Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ile Türkiye arasında gerçekleştirilen göç mutabakatı ve Gümrük Birliğinin geleceğine yönelik açıklamalarda bulundu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Basın Evi’nde düzenlenen geleneksel yaz dönemi basın toplantısında başkent muhabirlerinin sorularını cevapladı. Türkiye’yi Avrupa Birliğine (AB) tam üye olarak görmediğine ilişkin siyasi düşüncesinin bilindiğini ifade eden Merkel, “Ancak ben yine de Türkiye ile çok iyi ilişkiler olması için çaba sarf ediyorum.” dedi.
Merkel, bundan dolayı AB ile Türkiye arasındaki göç mutabakatının devam etmesinden ve Gümrük Birliğinin güncellemesinden yana olduğunu belirtti. Son AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye 3 milyar avronun verilmesinin kararlaştırıldığını anımsatan Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu konularda görüşmeler yaptığını ifade etti.
Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler
Sığınmacıların siyasi bir araç olarak kullanılmaması gerektiğini aktaran Merkel, “Türkiye, özellikle Suriyeli mültecilere çok iyi bakıyor. Orada inanılmaz çok şeyler yapıyor. Biz (Türkiye’yi) destekledik. Elbette küçük bir ölçüde. Ben bu mutabakatın geliştirilmesini istiyorum. Bu, etkilenen insanlar için en iyisidir.” değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıbrıs konusunda yaptığı açıklamalarından dolayı Yunanistan ile Türkiye arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanıp sonuçlanmadığına ilişkin soruya da kendisinin ilke olarak müzakerelerin başarısız olduğundan söz etmediğini belirterek, “Gerileme veya ilerleme vardır.” ifadesini kullandı.
Türkiye ve Yunanistan Arasındaki Görüşmeler
Yunanistan ile Türkiye arasında istişari görüşmelerin yeniden başladığını anımsatan Merkel, “Yunanistan Başbakanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı bir araya geldi. Bu iletişim kanallarını her zaman açık tutmak için çalıştık ve özellikle Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerde birtakım küçük adımlar atmayı başardık.” dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı’nın, Yunan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafının kabul etmediği iki devletli bir çözümden yana olmasının görüşmeleri zorlaştırdığını dile getiren Merkel, bu konuda Birleşmiş Milletler (BM) yönetiminde görüşmelerin devam edilmesi gerektiğini ifade etti.
Merkel, doğru yöne yönlendirmesi gereken bu görüşmelerin zor ve uzun soluklu olacağını belirterek, “Bu şimdi elbette bir gerilemeydi. Ancak bu tür gerilemelerle cesaretin kırılmasına izin vermemek lazım.” diye konuştu. AB’nin iltica politikasına da değinen Merkel, AB’nin halen ortak bir iltica politikası geliştiremediğine işaret ederek, bunun AB için büyük bir yük olduğunu ve çözülmesi gerektiğini kaydetti. (AA)